Ajan­kohtai­sta

Kuopiossa 50 lapsiperhettä jonottaa kaupungin mielenterveyspalveluita

Kuopion kaupungin mielenterveyspalveluita tarjoavassa yksikössä ei ole kulukuurin takia antaa tapaamisaikoja enää tälle syksylle, vaan kymmenet lapsiperheet joutuvat odottamaan vuoden vaihtumista.

Kuopiossa säästöleikkuri on rouhaissut myös sieltä, mihin monet asiantuntijat varoittavat koskemasta: lasten terveyspalveluista. Kaupungin mielenterveyspalveluita tarjoavassa yksikössä ei ole antaa tapaamisaikoja enää tälle syksylle, vaan arviolta 50 lapsiperhettä jää odottamaan vuoden vaihtumista tai yrittää löytää apua muualta.

- Voimme edelleen tarjota puhelinapua, jossa annetaan neuvontaa ja ohjausta. Nämä alle 12-vuotiaat asiakkaat opastetaan yhä niukkenevien perusterveydenhuollon lähteille ja omalääkärijärjestelmästä heitä varmasti lähetetään enemmän erikoissairaanhoitoon. Hoitamatta ei toivon mukaan jää kukaan, apulaisylilääkäri Saija Roine sanoo.

Kuopion kaupungin määrärahat eivät myöskään riitä ostamaan terapiapalveluita yksityissektorilta.

Säästökuurin lisäksi kaupungin lapsille tarjoamia mielenterveyspalveluita kurittaa organisaatiomuutos, joka toi mukanaan rekrytointikiellon. Niinpä esimerkiksi viidestä psykologin virasta on täyttämättä kolme.

- Kuntalainen jää kyllä kurjaan asemaan, kun muutosten aikana ei turvatakaan näitä palveluja, psykiatrian erikoislääkäri Roine muistuttaa.

Hän uskoo, että erikoissairaanhoidon kovat paineet ja kustannukset tulevat selvästi kasvamaan, kun perusterveydenhuolto ja sosiaalityö on vedetty tiukoille.

- Kuopion kaupungin lastensuojelu on hätää kärsimässä resurssiensa osalta. Myös neuvola- ja kouluterveydenhoitajien kohdalla resurssitilanne on erittäin huono säästövapaiden takia. Jo ennen niitä Kuopiossa on ollut iso vaje terveydenhoitajaresursseista.

Roineen mukaan lasten- ja nuorten mielenterveyspalveluiden kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta. Syynä on yhteydenoton kynnyksen madaltuminen ja se, että lasten ja nuorten asiat otetaan vakavammin kuin aiemmin.

Hänen mielestään mielenterveyspalveluiden tarvetta saataisiin vähennettyä laittamalla aikuisia perustyöhön lasten pariin: päiväkoteihin, kouluihin ja kouluterveydenhuoltoon.

Kuopion kaupungin lasten mielenterveysyksikössä Alavan sairaalassa hoidetaan muun muassa perheitä, jotka ovat kohdanneet vaikeita elämäntilanteita tai joissa lapsilla on tunne-elämään liittyviä pulmia.

Jaana Ahlblad

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030