Kuormittavat työolot ovat yhteydessä uniongelmiin
Työstä johtuva fyysinen ja psykososiaalinen kuormitus sekä vaikeudet työn ja perheen yhdistämisessä ovat vahvasti yhteydessä keski-ikäisten työntekijöiden uniongelmiin, toteaa Helsingin yliopiston tutkimus.
Uniongelmat, kuten vaikeudet nukahtaa, yöaikainen heräily ja liian varhainen herääminen, ovat yleisiä keski-ikäisillä työssäkäyvillä suomalaisilla. Työntekijöiden fyysinen ja psykososiaalinen kuormitus sekä vaikeudet yhdistää työ ja perhe ovat vahvasti yhteydessä uniongelmiin. Näin kertoo Helsingin yliopiston tuore tutkimus.
Helsingin kaupungin henkilöstöä koskevaan Helsinki Health Study -projektiin liittyvässä tutkimuksessa selvitettiin fyysisten ja psykososiaalisten työolojen yhteyksiä uniongelmiin. Tutkimukseen osallistui yli 5 000 40–60-vuotiasta työntekijää vuosina 2001–2002.
Fyysisesti raskas työ, johon liittyy esimerkiksi paljon nostamista ja kantamista, sekä työympäristön kemialliset aineet, melu, home ja muut altisteet liittyivät naisten uniongelmiin. Fyysisesti raskas työ ei lisännyt miesten uniongelmia, mutta työympäristöjen altisteiden vaikutus uniongelmiin oli voimakas. Työstressi liittyi sekä miesten että naisten uniongelmiin.
– Myös työn ja perheen yhteen sovittamisen vaikeudet olivat vahvasti yhteydessä uniongelmiin molemmilla sukupuolilla, mutta yhteys oli erityisen selvä naisilla, kertoo tutkija Tea Lallukka Helsingin yliopistosta.
Ikä, siviilisääty ja ammattiasema eivät selittäneet havaittuja yhteyksiä työolojen ja uniongelmien välillä. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös epäterveelliset elintavat kuten runsas alkoholinkäyttö, tupakointi, vähäinen liikunta ja ruokatottumukset sekä paino. Elintavat ja lihavuus eivät selittäneet työolojen yhteyksiä uniongelmiin, vaikka uniongelmista kärsivillä oli epäterveellisemmät elintavat kuin hyvin nukkuvilla työntekijöillä.
Tutkimus on julkaistu äskettäin Journal of Sleep Research -lehdessä.
Kuva Pixmac