Ajan­kohtai­sta 8/1996 vsk 51 s. 822

Kupan leviäminen huolestuttaa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin julkaisu Pohjanpiiri (2/96) kirjoittaa kupan uhkaavasta leviämisestä Suomeen ja esittelee OYS:n iho- ja sukupuolitautiklinikan ylilääkärin, Annamari Rankin näkemyksiä sen tuomasta haasteesta lääkäreille.

Lehden mukaan jo hävinneeksi luultua kuppaa todettiin Suomessa viime vuonna 114 tapausta, mikä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Tartunnat ovat levinneet pääosin Virosta ja Venäjältä, joissa on meneillään kuppaepidemia.

"Uusi kuppaepidemia on Rankin mielestä osoittanut, että suomalaisten lääkärien koulutuksessa myös sukupuolitautien osuutta on ylläpidettävä aktiivisesti. Viime vuonna todettiin esimerkiksi Tampereella 30 tartunnan paikallinen epidemia - monet näistä potilaista olivat käyneet näyttämässä oireitaan terveyskeskuksessa, mutta lääkäri ei ollut tunnistanut kuppaa. Näin tauti pääsi leviämään taas eteenpäin.

- Sukupuolitautien opetus ja tutkimus kulkevat käsi kädessä ja niiden tulee olla keskitettynä opetussairaaloihin. Tampereella on ollut vireillä hanke yhdistää kaupungin terveyskeskuksen sukupuolitautipoliklinikka keskussairaalan poliklinikkaan. Samoin Oulussa meillä on tarkoitus aloittaa neuvottelut poliklinikoiden yhdistämisestä.

Ongelmana yliopistosairaaloiden poliklinikoilla on se, että tulevat lääkärit eivät opiskeluaikanaan näe tarpeeksi tautitapauksia. Esimerkiksi viime vuonna OYS:n poliklinikalla kävi vain 175 uutta potilasta.

Lue myös

Vaikka keskussairaalan sukupuolitautien poliklinikalle ei tarvita lähetettä, valtaosa oululaisista käyttää kaupungin poliklinikkaa. Keskussairaalassa kun peritään poliklinikkamaksu, terveyskeskuksessa käynti on ilmaista. Sosiaali- ja terveysministeriössä on tosin valmisteilla asetuksen muutos, joka takaisi maksuttoman palvelun myös sairaaloiden sukupuolitautiklinikoilla."

"Rankin mukaan kupan leviämisen tekee huolestuttavaksi se, että se voi edesauttaa HIV-infektioiden lisääntymistä Suomessa. - Heti kun HIV-epidemia leviää Virossa ja Venäjällä, se voi kupan mukana tulla myös Suomeen."

Lehti toteaa, ettei kuppatilanne Oulun ja Lapin lääneissä ole hälyyttävä. "Vuonna 1994 uusia tapauksia oli 11, viime vuonna Lapin, Länsi-Pohjan, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueella todettiin 10 tartuntaa."

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030