Kutsumusammatti imee herkästi mehut lääkärivanhemmista
Lääkäriprofessiossa on monia piirteitä, jotka kuormittavat vanhemmuutta erityisen herkästi. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen tietää, että lääkärivanhemmilla syyllisyydenaiheista on runsaudenpulaa.
Yhtälö ei ole ihan helppo, mutta se on ratkaistavissa, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen Pelastakaa Lapset ry:stä.
Näin hän luonnehtii lääkärinammatin ja vanhemmuuden yhdistämistä koko perheen hyvinvointia palvelevalla tavalla. Sinkkosen mukaan lääkäriprofessiossa on monia piirteitä, jotka kuormittavat vanhemmuutta erityisen herkästi.
– Nuoren, kunnianhimoisen lääkärin niskaan kaikki rysähtää kerralla: uralla eteneminen, väitöskirjan valmistelu, lasten syntymä, iso asuntolaina. Mielestäni paljon puhuttu tutkijapula kertoo lähinnä siitä, että uudet lääkärisukupolvet ovat tulleet järkiinsä, Jari Sinkkonen sanoo.
Vaativa kutsumusammatti imee helposti mehut pienten lasten vanhemmista.
– Lääkäri haluaa lähtökohtaisesti auttaa jokaista potilastaan. Esimerkiksi terveyskeskustyössä ihmisten ongelmat alkavat olla niin monimutkaisia ja kärjistyneitä, ettei kaikkensa antanut lääkäri jaksa työpäivän jälkeen välttämättä muuta kuin kaatua sohvalle, Sinkkonen toteaa.
Hänen mukaansa monessa alan työyhteisössä elää edelleen henki, että tärkeä ja palkitseva työ menee kaiken muun edelle. Lähteminen ajoissa kotiin lasten luo ei ehkä tunnu hyväksytyltä.
– Riittämättömyyden tunteet ovat varmasti monen lääkärivanhemman arkipäivää. Syyllisyydenaiheista ei ole pulaa töissä tai kotona.
Suuntaa saa muuttaa
Miten sitten lähteä hakemaan tasapainoa työn ja vanhemmuuden välille? Jari Sinkkonen kehottaa kääntämään katseen lapseen – ei ensisijaisesti omiin tai työnantajan toiveisiin.
– Ylipäänsä meillä lapsista ja vanhemmuudesta puhuttaessa unohdetaan helposti se tärkein – eli lapsen näkökulma. Tämä on kuulunut jälleen kerran viime aikojen keskustelussa kotihoidontuen uudistamisesta.
Jari Sinkkonen itse korostaa, että jokainen lapsi on omanlaisensa. Myös vanhempien suhde, perheen verkostot ja jopa kotikunnan palvelut vaikuttavat siihen, mitkä valinnat palvelevat lasta. Mitään yleispäteviä sääntöjä oikeanlaisesta työn ja vanhemmuuden yhteensovittamisesta ei siksi ole olemassakaan.
– Väitän, että äiti tai isä kyllä tunnistaa lapsensa edun – jos uskaltaa olla rehellinen. Tämän jälkeen vanhempien on vain istuttava alas ja ruvettava konkreettisesti sopimaan, miten kuvio juuri meillä hoidetaan. Valittua suuntaa saa sitä paitsi muuttaa.
Jari Sinkkonen rohkaisee pienten lasten lääkärivanhempia kyseenalaistamaan ajattelumallia, että kaikki olisi saatava heti.
– Kannattaa miettiä, tarvitsemmeko todella isomman asunnon tai uuden auton juuri nyt. Voisiko väitöskirjaa lykätä muutaman vuoden? Olenko kysynyt mahdollisuutta osa-aikatyöhön?
Loppumattomaan koti- vai päivähoito -pähkäilyyn Sinkkonen kehottaa niin ikään hakemaan vastausta omasta lapsesta ja perheen olosuhteista.
– Joku lapsi sopeutuu hyvin kivaan hoitopaikkaan. Toinen taas on yksinkertaisesti niin kiinni äidissä, että lyhytkin ero on valtava stressi – anteeksi vaan isät. Eikä tämä tarkoita, että lapsessa olisi mitään vikaa.
Vanhemmuus on kokopäiväpesti
Vaikkei yhtä ainoaa hyvän vanhemmuuden mallia ole, eräs fakta ei Jari Sinkkosen mukaan muutu: vanhemmuus vaatii aikaa ja läsnäoloa – viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.
– Ei ole mitenkään tavatonta, että työlle omistautunut vanhempi huomaa järkytyksekseen vieraantuneensa jälkeläisistään. Sen sijaan tuskin kukaan katuu, että on investoinut aikaa lapsiinsa näiden ollessa pieniä. Sillä nimenomaan investoinnista on kyse.
Vanhemmuus ei ole rooli, jonka voi vetäistä esiin vain työn sen salliessa. Jari Sinkkonen toivookin, että vanhemmuuden vaatimukset otettaisiin huomioon myös lääkäreiden tehtäviä organisoitaessa.
– Jos työ on viritetty äärirajoille, esimerkiksi lapsen sairauspäivä saattaa romahduttaa koko pakan, Jari Sinkkonen toteaa.
Työkavereiden suhtautumisella on niin ikään merkitystä. Kipeää lasta hoitamaan jäävä ei kaipaa kollegoiden voivottelua kasaantuvista töistä.
– Oikea viesti on, että mene vaan rauhassa kotiin. Me muut hoidamme hommat sillä välin.
Dosentti Jari Sinkkonen puhui lääkäriperheen hyvinvointia käsitelleessä Lääkärilehden lukijaillassa 2.10.2013. Lisää teemasta – muun muassa Kiukkaan lääkäriperheen hyvästä arjesta ja lääkärin kotitalousvähennyksistä – Lääkärilehdessä 41/ 2013 (ilm. 11.10.).
Mari Vehmanen
Kuva Mikko Käkelä