Ajan­kohtai­sta

Laadunvalvontaa kaivataan lisää

Yhdysvalloissa vastikään tehdyn tutkimuksen mukaan sikiön niskaturvotusmittauksia tulkitaan usein väärin. Tavallisimmin mittaustuloksia aliarvioidaan. Virheet heikentävät sikiöseulonnan herkkyyttä merkittävästi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000041451097.jpg

Yhdysvalloissa vastikään tehdyn tutkimuksen mukaan sikiön niskaturvotusmittauksia tulkitaan usein väärin. Tavallisimmin mittaustuloksia aliarvioidaan. Virheet heikentävät sikiöseulonnan herkkyyttä merkittävästi.

Miten seulontatulosten laatua valvotaan Suomessa, ylilääkäri Jaana Leipälä Finohtasta?

– Suomessa ei ole toistaiseksi ­kansal­lista laadunvalvontajärjestelmää. Seulontoja tarjoavat yksiköt huolehtivat itse laadunvalvonnasta.

Leipälä oli mukana STM:n työryhmässä, joka laati vuonna 2009 suositukset sikiöseulonnan laatuvaatimuksista. Suositusten mukaan varhaisraskauden yhdistelmäseulonnat pitäisi keskittää riittävän suuriin yksiköihin. Työryhmä ehdotti myös, että seulontatuloksia ­audi­toitaisiin säännöllisesti ja että perustettaisiin keskitetty seulonta­rekisteri. Suo­situkset ovat toteutuneet ­vaihte­levasti.

– Seulontojen järjestäminen on ­kuntien vastuulla. Kaikkialla seulontaa ei ­järjes­tetä parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka huonolaatuinen seulonta kostautuu kuluina ja ongelmina myöhemmin, Leipälä kertoo.

Valtakunnallista seulontojen laadunvarmistusjärjestelmää suunnitellaan STM:ssä, mutta vielä siitä ei ole ­päätöksiä.

– Rekisteri on tarpeen, sanoo apulaisylilääkäri Maija-Riitta Ordén KYS:n äitiyspoliklinikalta.

– On välttämätöntä saada hyvä yhtenäinen laadunvalvontajärjestelmä, ettei kallista ja raskasta seulontajärjestelmää ole pystytetty turhaan.

Ordén kertoo, että KYS:ssä laatua valvotaan seuraamalla sairaalan ja Kuopion terveyskeskuksen mittaustulosten jakaumaa ja kuvan laatua, mutta mittaajakohtaisia tuloksia ei vielä saada.

– Kannattaa mieluummin odottaa yhteistä järjestelmää, kuin käyttää tässä tilanteessa suuria resursseja uuden oman seurantamenetelmän luomiseen.

Vuoden 2010 alusta kuntien on täytynyt järjestää sikiön kromosomipoikkeavuuksien seulonta kaikututkimuksen ja verikokeen yhdistelmällä kaikille ­raskaana oleville naisille.

Hertta Vierula
kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030