1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkäreiden työtä tuetaan ohjauksella
Ajan­kohtai­sta 47/2019 vsk 74 s. 2710 - 2711

Lääkäreiden työtä tuetaan ohjauksella

Uusi kouluttaja helpottaa nuorten lääkäreiden työn alkua Turun terveys­keskuksessa.

Lääkäreiden työtä tuetaan ohjauksella Kuva 1 / 1 Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turun kaupungin terveyskeskukseen palkattiin vuosi sitten kokenut lääkärikouluttaja, lastenlääkäri Aino Ruohola. Hän huolehtii nuorten lääkäreiden ohjauksesta ja toimipaikkakoulutuksesta.

Vastavalmistuneiden lääkäreiden kanssa käsitellään muun muassa työn hallintaan liittyviä asioita, kuten sitä, miten työtä tehdään sekä miten opittuja tietoja ja taitoja sovelletaan.

Vuoden aikana Ruohola on luonut toimintatapoja henkilökohtaiseen ohjaukseen ja ryhmätyöskentelyyn yleislääketieteeseen erikoistuville lääkäreille ja niin sanotuille YEK-lääkäreille, jotka toimivat vähintään yhdeksän kuukautta terveyskeskuksessa.

– Toimintatapojen tarkoituksena on tukea koulutuksessa olevien lääkäreiden ammatillista kehittymistä ja arkista potilastyötä.

Erityisen paljon Turun terveyskeskuksessa puhutaan työn kuormituksesta ja stressinhallinnasta. Miten lääkärit pystyvät selviämään haastavista tilanteista ja kehittämään samalla vahvuuksiaan?

Jokaisen lääkärin kanssa Ruohola miettii vahvuuksia ja työtä motivoivia tekijöitä sekä kehittämiskohteita. Tavoitteet asetetaan järkevälle tasolle, jotta niiden saavuttaminen on mahdollista. Tärkein tavoite on hyvä potilastyö.

Oikeilla jäljillä

Vuoden aikana tehdyn työn merkitys on tullut esille lääkärien spontaaneissa kommenteissa, kuten "ennen olin pelkästään töissä, nykyään olen myös koulutuksessa".

Lue myös

– Vastavalmistuneet kokevat erityisesti henkilökohtaiset tapaamiset tärkeiksi. On tärkeää, että tukea on saatavilla eivätkä he tunne olevansa yksin, Ruohola kertoo.

Ruoholan mukaan vastavalmistuneille terveyskeskusjakson pitää olla myönteinen ja osaamista kehittävä. Lääkäreiden on hyvä nähdä omaa osaamistaan, ei pelkästään sitä, mitä pitää oppia lisää.

– Se palkitsee ja antaa pohjan kehittymiselle. Työ ei saa olla päivästä päivään selviämistä. On tärkeää, että työn ilo säilyy, siten potilaat saavat hyvää hoitoa.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkärit tyytyväisiä ammatinvalintaan ja työhön

Lääkäri 2018 -tutkimuksessa selvitettiin vuosina 2007–2016 valmistuneiden lääkäreiden ajatuksia.

Ajassa
Sairaalan hävikki­ruuasta tuli hitti

Ekologisuus ohjaa arjen valintoja Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.

Liitossa
Yhteiskuntavastuun on muututtava teoiksi

Meistä jokainen toivoo kokemusta tarpeellisuudesta, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Työssä
Lääkinnälliset laitteet

– mitä lääkärin tulee tietää?

Ajassa
Rannekkeen avulla lääkitys kohdilleen

Parkinson-potilaan oireiden vaikeusaste ja vaihtelu voidaan mitata kotioloissa.

Tieteessä
Työikäisten polven tekonivelleikkaus kannattaa

Leikkauksella saavutetaan merkittävää kivun lievitystä ja toimintakyvyn parantumista, osoittaa väitöstutkimus.