Lääkäreitä ei kuultu Hämeenlinnan suurissa muutoksissa
Lääkärit ovat jääneet syrjään Hämeenlinnan suuren organisaatiouudistuksen valmistelusta.
Vuoden 2009 alussa Hämeenlinnan seudulla tapahtuu kolme suurta muutosta, jotka koskettavat suoraan paikallisia lääkäreitä: Hämeenlinna ja viisi ympäryskuntaa muodostavat uuden kuntaliitoksen. Samalla otetaan käyttöön tilaaja-tuottajamalli, ja muutos huipentuu palvelurakenteen elämänkaarimalliin.
Kaupungin tulevassa elämänkaarimallissa perusterveydenhuollon hallinto pilkotaan, mutta lääkärit pysyvät terveyskeskus-liikelaitoksen huomassa.
Luottamusmies Kari Puusaaren mukaan suunnittelussa ei ole ollut mukana lääkäreitä, eikä heidän kannanottojaan ole huomioitu siitä päätettäessä. Näin tehty hallintomalli kuhisee johtajia ja päälliköitä, joista harva on lääkäri.
Tilaajapuolelle jää yksi lääkäri
Vastuu kansanterveystyöstä on jaettu lautakuntien kesken. Lautakunnat päättävät, mitä tuottajaportaalta tilataan. Tilaajapuolen ainoa lääkäri on nykyinen avoterveydenhuollon ylilääkäri
Markku Nurmikari
, jolla ei kuitenkaan ole esittelyoikeutta lautakuntien päätöksenteossa.Lääkärit ja heidän paikallisosastonsa vastustivat muun muassa neuvolatoiminnan sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon irrottamista terveyskeskuksesta. Heidän kannanottoaan ei huomioitu. Lasten ja nuorten ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta päätetään jatkossa lasten ja nuorten kasvua tukevien palveluiden yksikössä.
- Olemme pettyneitä terveyskeskuksen pilkkomiseen. Lasten ja nuorten palveluista vastaa jatkossa lääkärin sijaan sosiaalityöntekijä. Jos lääkäri vastaa työstään, myös päätöksenteossa pitäisi olla lääkäri, Puusaari sanoo.
Kuinka lääkärit viihtyvät jatkossa?
Avoterveydenhuollon järjestämisestä vastaa terveyskeskusliikelaitos, jonka toimitusjohtajaksi on valittu nykyisen kuntayhtymän johtava lääkäri
Marina Erhola
.Uudessa mallissa kaikki lääkärit työskentelevät terveyskeskus-liikelaitoksessa. Sieltä heidän työpanoksensa myydään tuottajasektorille niiden osoittaman tarpeen mukaisesti.
Erhola näkee tilanteen riskinä lääkärien viihtyvyydelle.
- Vaarana on, että lääkäreistä tulee tulevassa mallissa suorittajia, ja meidän lääkärimme ovat olleet kiinnostuneita myös työn kehittämisestä. Siihen tulisi olla mahdollisuus jatkossakin, Erhola sanoo.
- Poliittiset päätökset mallista on tehty ja nyt on keskityttävä tekemään paras mahdollinen annetuilla reunaehdoilla, Erhola sanoo.
Neuvolatyö irrotettiin terveyskeskuksesta
Erhola sanoo kantaneensa huolta eniten juuri neuvolatoiminnasta sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Jatkossa niiden toiminnasta lasten ja nuorten kasvua tukevien palveluiden yksikön alaisuudessa vastaa Hämeenlinnan nykyinen sosiaalijohtaja
Eija Leppänen
. Päätöksenteossa yksikköä konsultoi tällä hetkellä lasten ja nuorten palveluista vastaava apulaisylilääkäriPäivi Mali
.- Pidän tärkeimpänä sitä, että neuvolatoiminta ja kouluterveydenhuolto olisivat jatkossakin turvattuja. Neuvolatoiminta on ollut meillä hyvätasoista, eikä kouluterveydenhuollossa ole suurempia puutteita kuin muillakaan, Mali sanoo.
Hämeenlinnassa kahdenkymmenen vuoden ajan terveyskeskus- ja neuvolalääkärin töitä tehnyt
Tarja Juvonen
suhtautuu kuitenkin muutokseen rauhallisesti. Hän tekee neuvolatyötä Vanajaveden terveysasemalla neljänä tuntina viikossa. Neuvolatyön jatkosta vuodenvaihteen jälkeen hänellä ei ole tietoa.- Ihmiset sairastuvat ja hakeutuvat vastaanotolle tulevaisuudessakin. Ja me lääkärit otamme heidät vastaan riippumatta siitä, missä laatikossa työskentelemme, Juvonen toteaa.