Ajan­kohtai­sta

Lääkäreitä hoidetaan nimettöminä

Barcelonalaisklinikalla hoidetaan lääkäreitä, eläinlääkäreitä ja farmaseutteja. Tulokset esimerkiksi addiktiopotilaiden hoidossa ovat hyviä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_00569685_ikkunassa1.jpg

Barcelonalaisklinikalla hoidetaan lääkäreitä, eläinlääkäreitä ja farmaseutteja. Tulokset esimerkiksi addiktiopotilaiden hoidossa ovat hyviä.

Suomalaiset lääkärit Kristiina Toivola ja Pirjo Lindfors raportoivat Lääkärilehden verkkosivuilla lääkärien työhyvinvointia käsittelevästä European Association of Physician Health (EAPH) -kongressista Barcelonasta.

Kongressissa puhuttiin eri maissa käytössä olevista keinoista tukea lääkärin terveyttä. Muun muassa Norjassa ja Iso-Britanniassa on käytössä suomalaisen luottamuslääkärijärjestelmän kaltainen matalan kynnyksen vertaistukipalvelu.

Kristiina Toivola vieraili matkan aikana lisäksi klinikalla, joka on keskittynyt lääkäreiden hoitamiseen. Hän kertoo kirjoituksessaan, että klinikalla hoidetaan muun muassa addiktioita ja mielenterveysongelmia. Klinikalle tulevat lääkärit saavat salanimen hoidon ajaksi. Yksityisyyden suojaan kiinnitetään muutenkin paljon huomiota.

Klinikalla saa hoitoa vuosittain yli sata lääkäriä. Hoitotulokset ovat hyviä.

Klinikkaa pyörittävä Fundacio Galatea -säätiö saa rahoitusta julkiselta puolelta, lääkäriliitoilta ja lahjoituksina. Klinikan tarjoaman avun lisäksi säätiö tukee lääkäreiden hyvinvointia muutenkin. Se edistää tutkimusta ja hyviä työtapoja, toimii opiskelijoiden parissa ja auttaa eläkkeelle jääviä lääkäreitä elämänmuutoksessa.

Miten lääkärin terveyttä voi tukea?

EAPH:n kongressin aiheena oli tänä vuonna resilienssi, jonka Lindfors kääntää sitkeydeksi. Resilienssi tarkoittaa kykyä toipua erilaisista rasitustekijöistä. Yksilön palautumista uhkaavat kriittisyys, perfektionismi, itsensä kieltäminen ja stigmatisoituminen. Yhteisön sitkeyttä koettelevat organisaation toimimattomuus, työpaikkakiusaaminen, syntipukiksi leimaaminen, valitukset ja ongelmat kollegoiden kanssa.

Lindfors kirjoittaa, että tulevaisuudessa lääkärien hyvinvointia on tarkoitus lisätä opettamalla kommunikaatiotaitoja ja luomalla lääkäreille nykyistä parempi tukiverkosto. Tämä vaatii lääkärin terveyden liittämistä lääketieteen opiskelijoiden opinto-ohjelmaan.

Toivola toteaa, että lääkärien työhyvinvointityössä on tähän asti keskitytty yksilöiden tukemiseen. Työjärjestelyihin, työyhteisöön ja työympäristöön on kiinnitetty etenkin tutkimuksessa huomiota vasta viime aikoina.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030