Ajan­kohtai­sta

Lääkäri 2017: Mitä odotan sote-uudistukselta?

Professori Anja Tuulonen totesi Lääkäri 2017 -tapahtumassa, että sote-uudistuksessa on mahdollista onnistua.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Tuulonen pohti lyhyessä, värikkäässä puheenvuorossaan edellytyksiä sote-uudistuksessa onnistumiselle. Hän painotti, että yksi tärkeä ehto olisi että saataisiin selkeä määritelmä sille, mitä "riittävät ja yhdenvertaiset palvelut" tarkoittavat. Nyt sitä ei ole määritelty, mistä seuraa ongelmia. Terveydenhuollon tarpeeseen vaikuttavat sairastavuuden lisäksi monet muut seikat, esimerkiksi poliittiset valinnat.

– Säästöä syntyisi, kun päätettäisiin, ettei hoideta potilaita, jotka eivät hoitoa tarvitse.

Tuulonen totesi, etteivät sairaudetkaan ole tällä hetkellä yhdenvertaisia, vaan esimerkiksi syövällä on erityisasema.

– Syöpään kuollaan taistellen, muihin sairauksiin vain kuollaan, Tuulonen kärjisti.

Paljon työtä edessä

Sote-uudistuksen onnistumiseksi olisi Tuulosen mukaan tarpeen ymmärtää realiteetit. On tehtävä vaikeita päätöksiä ja arvioitava päätösten vaikutuksia.

– Kaikilla päätöksillä on myös sivuvaikutuksia ja osa sivuvaikutuksista tulee esiin vasta jonkin ajan päästä.

Lue myös

Tuulonen arvioi, että poliittisessa päätöksenteossa nopeasti seuraavat sivuvaikutukset voivat aiheuttaa halun pyörtää päätöksiä, jotka kuitenkin pitkällä tähtäimellä olisivat voineet olla oikeita. Viiveellä ilmenevistä sivuvaikutuksista sen sijaan voi olla vaikea nähdä, mistä päätöksistä ne ovat seurausta.

– Sote-uudistukseen on nyt raamit olemassa. Sen saamiseksi toimimaan vaaditaan valtavasti työtä, mutta siinä on mahdollista onnistua, Tuulonen summasi.

Professori, TAYS SIlmäkeskuksen vastuualuejohtaja Anja Tuulonen puhui keskiviikkona Lääkäri 2017 -tapahtuman tilaisuudessa "Sote-uudistuksen suuntaviivat 2020-luvun terveydenhuollolle".

Kuva: Mikko Käkelä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030