Lääkäri X ja tehtävä somessa
Verkossa ilmestyvä Potilaan Lääkärilehti on ehtinyt vuoden ikään. Lehti löytää lukijansa sosiaalisen median kautta.
Lääkäreiden on aika löytää uusia keinoja tarjota kansanvalistusta fiksussa muodossa. Näin lataa Tampereen yliopiston yleislääketieteen professori Raimo Puustinen. - Lääkäreiden pitäisi olla enemmän esillä medioissa, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Huonoa informaatiota on helppo löytää, eikä sitä saa pois millään keinolla.
Puustisen mukaan perinteisissä medioissa ääneen pääsevät järjestelmää edustavat lääkärit, yliopistojen ja virastojen asiantuntijat. Järjestelmän ääni on kuitenkin usein kaukana ihmisten arjesta eikä viesti tavoita kohdettaan.
Puustinen kirjoittaa Potilaan Lääkärilehteen suosittuja Lääkärin ääni -kirjoituksia. Hän kertoo tavoitteekseen herättää keskustelua kyseenalaistamalla yleisesti hyväksyttyjä näkökulmia.
- Palautetta tulee melko paljon ja se on ollut enimmäkseen myönteistä. Valitettavasti keskustelu jää usein pinnalliseksi.
Moralismia ei tarvita
Rovaniemeläinen psykiatri ja poliitikko Antti Liikkanenkirjoittaa Arktinen puskurikapasiteetti -blogia ja seuraa terveysasioita sosiaalisessa mediassa aktiivisesti.
- Some on tällä hetkellä merkittävin tapa tavoittaa ihmisiä. Pääsen tekemään sitä, mihin minut on koulutettu eli ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä.
Liikkanen kertoo, että suuri osa hänen potilaistaan tuntee hänen bloginsa. Moni seuraa häntä Facebookissakin.
Sosiaalisen median ongelma on sen tehokkuudessa.
- Kun kirjoittaa spontaanisti ja nopeasti, niin kuin somessa pitääkin, joutuu toisinaan korjaamaan ärhäköimpiä heittojaan.
Liikkanen on yhtä mieltä Puustisen kanssa siitä, että sosiaaliseen mediaan kaivataan lisää lääkäreitä, joilla on näppäimistö hallussa.
- Tosikoita ei tarvita, ei terveysmoralismia eikä jargonia. Kaipaan fiksuja, sanavalmiita lääkäreitä, jotka ovat valmiita tarjoamaan tietojaan isomman joukon käyttöön.
Potilaan vuosisata
Tätä aikaa kutsuttiin vastikään Kansainvälisten lääketieteen lehtien kokouksessa potilaan vuosisadaksi. Ihmisillä on aiempaa enemmän valmiuksia ja halua osallistua omaan hoitoonsa, kertoo Lääkärilehden lääketieteellinen päätoimittaja Päivi Hietanen.
- Potilas myös sitoutuu hoitoon paremmin, jos kokee tulevansa kuulluksi.
Hietanen sanoo, että tulevaisuudessa lääkärin on otettava potilas aiempaa paremmin mukaan hoidon suunnitteluun ja kuunneltava potilaan elämän kokonaisuutta ja hänen arvojaan.
- Syöpäpotilaalle voi olla tärkeämpää olla viimeinen kesä mökillä kuin saada raskaiden hoitojen avulla muutama kuukausi lisää elinaikaa, Hietanen kuvaa.
Hän muistuttaa, ettei potilasta kuitenkaan saa pakottaa päättämään itse. Eri vaihtoehdot pitää esitellä perusteellisesti, ja usein päätös syntyy yhdessä keskustellen. Toisinaan potilas toivoo lääkärin päättävän puolestaan, jolloin lääkärin on otettava vastuu.
Hietanen on havainnut että potilaan näkökulma on vahvistunut myös kansainvälisissä lääketieteen lehdissä.
- On alettu kurkottaa tiedeyhteisöstä kohti suurta yleisöä.
Potilaan Lääkärilehti
➤ Lääkäriliiton julkaisema verkkolehti osoitteessa www.potilaanlaakarilehti.fi
➤ Julkaisee valikoiden Lääkärilehden materiaalia suurelle yleisölle.
➤ Keskimäärin 15 000 lukijaa viikossa.
➤ Suosituimpia juttuja ovat olleet lääkärien kommenttikirjoitukset sekä muun muassa artikkeli ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoidosta.
➤ Päätoimittaja Esa Ilmolahti.