Lääkäriesimiehet joutuivat pakkorakoon
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yt-neuvottelut ja niitä seuranneet irtisanomiset koskettavat kipeästi myös lääkäreitä, jotka joutuivat irtisanomaan alaisiaan vastoin tahtoaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n yt-neuvottelut ja niitä seuranneet irtisanomiset koskettavat kipeästi myös lääkäreitä, jotka joutuivat irtisanomaan alaisiaan vastoin tahtoaan.
Turussa toimivan väestötutkimusyksikön henkilötyövuodet leikattiin lähes puoleen entisestä.
– Varmasti tällainen irtisanomistilanne on yksi niitä hankalimpia, mitä lääkäri voi urallaan kohdata, sanoo yksikön päällikkö Antti Jula.
– Irtisanomisia toteutettaessa ei tuotu selkeästi esille, miksi tietyt yksiköt ja toiminnot otettiin ensisijaisiksi irtisanomiskohteiksi ja muissa käytettiin juustohöylää.
Julan alaisineen täytyi pohtia, keitä ovat ne avainhenkilöt, joita ilman yksikkö ei pärjää, ja miten minimihenkilökunnalla voidaan tehdä tuloksekasta työtä myös jatkossa.
– Ylimmän johdon kanssa jouduttiin vääntämään kättä siitä, mikä on mahdollista ja mikä ei.
Vaikka esimiehille järjestettiin koulutusta, Julan mukaan 6–7 viikkoa kestänyt prosessi oli raskas. Irtisanomispäivänä Jula kokosi koko yksikkönsä yhteiseen palaveriin. Sen jälkeen hän kävi henkilökohtaisen keskustelun kaikkien kanssa aakkosjärjestyksessä riippumatta siitä, irtisanottiinko heidät vai jäivätkö he taloon.
– Katsoin, että on tärkeää keskustella jokaisen kanssa sen hetkisestä tilanteesta ja tulevaisuudesta.
Julan mukaan työilmapiiri on nykyisellään ankea ja luottamus työnantajaan koetuksella.
– Hyvin moni taloon jäävistä on epävarma tulevaisuudesta. Talon operatiivisen johdon on luotava nopeasti selkeä visio siitä, mitä laitos tulevaisuudessa tekee ja mikä yksiköiden rooli tässä työssä on.
Tutkimuksen asema uhattuna
Tutkimusprofessori Ilkka Julkusen johtamasta virusinfektioyksiköstä vähennettiin viisi henkilötyövuotta. Yksikkö vastaa Suomessa muun muassa pandeemisiin viruksiin ja immuniteettiin kohdistuvista tutkimuksista sekä rokotevasteiden analyyseistä.
– Irtisanomisten toteuttaminen oli hyvin vaikeaa, varsinkin kun en nähnyt irtisanomisille hyviä perusteita, Julkunen sanoo.
Julkunen arvioi, että THL:ssä tehtävän tutkimuksen laatu ja määrä ovat KTL:n ja Stakesin fuusion myötä laskeneet ja laskenevat entisestään nyt toteutettujen irtisanomisten jälkeen.
– Byrokratia ja hierarkia ovat lisääntyneet. Varsinainen työ, jota varten THL on olemassa, on karannut yhä kauemmaksi ylimmän johdon kanssa käytävästä vuoropuhelusta.
Myös Jula on huolestunut korkeatasoisen terveyteen ja lääketieteeseen liittyvän tutkimuksen asemasta.
– Tämän prosessin yhteydessä on tullut tunne, että erityisesti lääketieteeseen liittyvää tutkimusta on pyritty supistamaan tätä tarkemmin perustelematta.
Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac