Ajan­kohtai­sta

Lääkärijärjestöt julistavat ilmastohätätilan

Lääkärit vetoavat päättäjiin ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi alle kahteen asteeseen ja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Rajat Chamria / Adobe/AOP

Lääkäriliitto on yhdessä muiden lääkärijärjestöjen kanssa julistanut tänään ilmastohätätilan. Järjestöt toteavat, että maapallon ekokriisi uhkaa suoraan ihmisen terveyttä. Lääkärikunta näkee uhan niin suureksi, että nopeat yhteiskunnalliset muutokset ovat välttämättömiä.

Lääkärit vaativat julistuksessa päättäjiltä aktiivisia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Tutkitun tiedon puolesta

Miksi Lääkäriliitto haluaa julistaa ilmastohätätilan, puheenjohtaja Tuula Rajaniemi?

– Syitä on monia. Aihe on luontevaa jatkoa Lääkäriliiton viime vuoden teemaan, joka oli ekologinen kestävyys.

Rajaniemi muistuttaa, että kun ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen, se vaikuttaa myös terveydenhuoltoon.

– Haluamme erityisesti korostaa tutkitun tiedon merkitystä päätöksenteon taustalla ja tuoda terveydenhuollon näkökulmaa mukaan päätöksentekoon.

Ilmastonmuutos vaikuttaa pandemiariskiin

Ilmastohätätilajulistuksen on tätä ennen tehnyt esimerkiksi Maailman Lääkäriliitto (WMA) vuonna 2019 ja British Medical Association syyskuussa 2020.

Ilmastohätätilajulistuksessa todetaan, että ympäristökriisi on monitahoinen, viheliäinen ongelma, jossa olemme yhtä aikaa sekä kärsijöinä että aiheuttajina. Hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu uusiutumattomia luonnonvaroja vapaasti hyödyntämällä, mutta elintasomme ylläpito ei jatkossa ole mahdollista ylikulutuksen avulla.

Ilmastonmuutoksen suorat terveysvaikutukset näkyvät jo Suomessa muun muassa vektorivälitteisten tautien, helleaaltojen terveyshaittojen ja liukastumisten lisääntymisen kautta.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös pandemioiden riskiin.

Kuntavaaleissa jokainen voi vaikuttaa

Terveydenhuollonkin on tehtävä oma osansa kestävän kehityksen eteen, vaikka monesti esimerkiksi kertakäyttöiset välineet ovat välttämättömiä.

– Olen itse tehnyt työurani leikkaussalissa ja nähnyt, että ajan myötä uusia ja parempia ratkaisuja on pystytty kehittämään. Kierrätys tuntui aluksi vaikealta, mutta on muuttunut itsestäänselvyydeksi, Rajaniemi sanoo.

Lue myös

Myös jokainen lääkäri voi tehdä oman osansa - omilla arkivalinnoillaan ja toimimalla esimerkkinä.

– Lääkäriliitolle tärkeintä on kuitenkin keskustelun ja tietoisuuden herättäminen.

Iso osa terveyteen vaikuttavista päätöksistä tehdään muualla kuin terveydenhuollossa. Siksi kuntavaalit ovat tärkeä vaikuttamisen paikka.

– Vaaleissa voi äänestää ehdokasta, jolle ilmastoasiat ovat tärkeitä.

Julistuksessa ovat mukana Lääkäriliiton lisäksi Lääkärin sosiaalinen vastuu, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Nuorten Lääkärien Yhdistys, Nuorten Hammaslääkärien Yhdistys, FLS, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomen Yleislääkärit GPF, Suomen Erikoislääkäriyhdistys Sely, Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ja Elokapina Lääkärit.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030