1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkäriksi, fysioterapeutiksi ja sosiaalityöntekijäksi opiskelevat oppivat kuntoutusta yhteiskurssilla
Ajan­kohtai­sta

Lääkäriksi, fysioterapeutiksi ja sosiaalityöntekijäksi opiskelevat oppivat kuntoutusta yhteiskurssilla

Tavoitteena on, että jatkossa kaikki viimeisen vuosikurssin kandit osallistuvat ammattien väliseen opiskeluun.

Lääkäriksi, fysioterapeutiksi ja sosiaalityöntekijäksi opiskelevat oppivat kuntoutusta yhteiskurssilla Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Itä-Suomen yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu järjestävät yhteisen opintojakson lääkäriksi, fysioterapeutiksi ja sosiaalityöntekijäksi opiskeleville.

Kurssin teema on kuntoutus. Kurssilla opiskellaan kuntoutujan toimintakyvyn arviointia ja kuntoutussuunnitelman laadintaa. Keskeisessä roolissa ovat kuntoutujakeskeisyys sekä tietojen ja taitojen jakaminen. Jaksolla opiskellaan myös kuntoutujan tavoitteita edistävää vuorovaikutusta.

Kurssilla käytetään simulaatiomenetelmän keinoja. Kuntoutujaa esittävä näyttelijä esittää perheenäitiä, jolla on selkäkipuja ja pulmia arjenhallinnassa.

Yhteiskurssit vastaavat tarpeeseen

Opintojakso vastaa Itä-Suomen yliopiston tiedotteen mukaan ajankohtaiseen tarpeeseen. Hallituksen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa moniammatillinen tiimityö nähdään keinoksi parantaa palveluja.

Lue myös

Myös vuonna 2018 päättyneessä lääketieteen peruskoulutuksen kansallisessa arvioinnissa ammattien välisen opiskelun lisääminen nostettiin suomalaisen lääkärikoulutuksen keskeiseksi kehittämiskohteeksi.

Opintojakso toteutetaan ensimmäisen kerran marraskuussa 2019. Opintojaksolle osallistuu 20 fysioterapeuttiopiskelijaa, 25 lääkäriopiskelijaa ja 19 sosiaalityön opiskelijaa.

Vuodesta 2020 alkaen tavoitteena on, että kaikki noin 150 lääkärikoulutusohjelman viimeisen vuosikurssin opiskelijaa osallistuvat ammattien väliseen opiskeluun.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Koronavirusinfektion mekanismeista uutta tietoa

Tampereen yliopistossa tehty tutkimus tuotti uutta tietoa reseptorista, jonka kautta koronavirus siirtyy solujen sisälle.

Ajassa
Syöpien riskitekijöistä laaja suomalaistutkimus

Tupakoivien miesten riski sairastua keuhkosyöpään on 27-kertainen verrattuna miehiin, jotka eivät koskaan ole tupakoineet.

Ajassa
Alueelliset hoitoketjut varmistavat aivoinfarktin oikean hoidon

Aivoinfarktissa tarvitaan nopeasti ambulanssikuljetus lähimpään erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa aivot voidaan kuvantaa.

Tieteessä
Ravintolisästä ehkä apua rasvamaksaan

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa onnistuttiin osittain parantamaan rasvamaksa rotilta.

Ajassa
STM: Koronatartuntojen kasvu näyttää taittuneen

Nopeat käänteet ovat kuitenkin mahdollisia.

Kommentti
Tuleeko burnoutti takaisin?

Jos burnoutin juurisyyt tulisi käsiteltyä paremmin, se toisi uudenlaista näkökulmaa auttamisvalikkoon, kirjoittaa Jari Turunen.