Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2021 vsk 76 s. 2764

Lääkärilehti Forum pohtii lihavuuden syitä ja hoitoa

Pertti Saloheimo

Lihavuus on useiden sairauksien riskitekijä, ja ylipaino ja lihavuus lisääntyvät kaikkialla – voidaan puhua epidemiasta, ellei pandemiasta. Suomessakin on nyt kaksinkertainen määrä ylipainoisia aikuisia ja kolminkertainen määrä ylipainoisia lapsia 40 vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Potilaan painon puheeksi ottaminen vastaanotolla olisi tärkeää, mutta sen tekeminen potilasta kunnioittavalla tavalla ei ole helppoa.

– Painosta puhuminen saattaa herättää voimakasta syyllisyyden ja häpeän tunnetta tai kokemuksen epäonnistumisesta. Tämän vuoksi lähtökohtana on aina hyvä pitää sitä, että paino saattaa olla potilaalle arka asia, neuvoo LT Paula Häkkänen Husin perusterveydenhuollon yksiköstä.

Raskaana olevan lihavuudesta verkkoseminaarissa puhuu naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Niina Sahrakorpi Vantaan ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta. Lääkehoidon mahdollisuuksista kertoo professori, ylilääkäri Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta ja Husin lihavuuskeskuksesta.

Lue myös

– Lihavuusepidemian on pääasiassa aiheuttanut epäterveellisten elintarvikkeiden lisääntynyt tarjonta ja markkinointi, toteaa tilaisuuden päättävä professori Pertti Mustajoki, joka vaatii yhteiskunnan toimenpiteitä lihavuuden vähentämiseksi väestössä.

Lääkärilehti Forumit ovat Lääkäriliiton jäsenille tarkoitettuja maksuttomia tilaisuuksia. Lihavuus Forumiin ilmoittaudutaan osoitteessa www.laakarilehti.fi/forum 7.12. mennessä. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki.

Aikaisempien Lääkärilehti Forumien tallenteet ovat katsottavissa saman linkin kautta.

Kirjoittajat

Pertti Saloheimo
pertti.saloheimo@laakarilehti.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030