Ajan­kohtai­sta

Lääkäriliiton uudistus puhuttaa lääkäreitä

Osa lääkäreistä seuraa mielenkiinnolla liittonsa muutosta, osan arkea se ei hetkauta. Keski-Suomen keskussairaalassa työskentelevä LK Terhi Savolainen tietää, että asiat näyttävät erilaisilta kun on itse mukana vaikuttamassa niihin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/TerhiSavolainen3.jpg

Lääkäriliiton uudistus puhuttaa lääkäreitä. Tai ainakin niitä, jotka ovat mukana liiton toiminnassa.

Tilanne kuvaa hyvin yhtälöä, jota liitto parhaillaan ratkoo. Miten saada etäiseksi koettu liitto lähemmäs rivilääkäreitä?

Lääketieteen kandidaatin Terhi Savolaisen mielestä kysymys on tärkeä. Juuri Kuopiosta Jyväskylään muuttanut Savolainen istuu liiton terveyshallinnollisessa valiokunnassa ja on sen kautta kuullut liiton strategiatyöstä.

– Liiton Helsinki-keskeisyys on ehkä väärä ilmaisu. Enemmänkin ehkä liitto näkyy vain niille, jotka käyvät Mäkelänkatu 2:ssa. Haluaisin liiton jotenkin lähemmäs lääkärin arkea, ja että rivilääkäri näkisi, miten paljon työtä siellä tehdään. Jos tavalliselta lääkäriltä kysytään, kaikki menee aina väärään suuntaan.

Lääkäriliitto määritteli keväällä uuden mission ja vision, mutta esimerkiksi FiMnet-sivuilla netissä keskustelu niistä käynnistyi vasta syksyllä uutisoitujen strategiatyön ja niihin liittyvien yt-neuvottelujen myötä.

Liiton toimintamallien pohdinta on kesken, joten asiasta on toistaiseksi tiedotettu niukalti. Uutinen toimiston yt-neuvotteluista yllätti monet.

– Ensimmäinen mielikuva yt-neuvottelu-uutisista on aina se, että rahat on loppu. Yt-neuvotteluilla on ikävä kaiku, mutta jospa sillä saadaan jotain positiivista aikaan, Savolainen sanoo.

Johto on saanut myönteistä palautetta

Lääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtajan Mikko Pietilän mukaan rivijäsenet ovat olleet pääosin aika hiljaa strategiatyöstä. Pietilän saama palaute on kuitenkin ollut lähinnä positiivista.

– Jäsenet kokevat hyväksi, että liitto tulee lähemmäs yksittäisiä lääkäreitä tai ainakin miettii toimintatapojaan. Lääkäriliiton aktiivit ja luottamusmiehet ovat olleet hyvinkin kiinnostuneita asiasta, ja monet ovat toivoneet enemmän informaatiota.

Pietilä muistuttaa, että liiton strategian uusiminen on mahdollisuus eikä uhka. Strategiatyötä tekevät kuulevat mielellään kommentteja ja ajatuksia siitä, mihin suuntaan liiton pitäisi kehittyä.

Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtajan Timo Kaukosen mukaan uuden strategian tekemisestä on tullut lääkärikunnalta hyvää palautetta. Uudistukselle tuntuu olevan tarvetta.

– Eniten kritiikkiä olemme saaneet toimintojen alueellistamisesta. Kenttä on varmaan siinä ihan oikeassa. Alueellistamista pitää suunnitella huolella, Kaukonen kertoo.

Lääkäriliiton hallitus pohti juuri asiaa kokouksessaan, ja alueellistamista haluttiin jatkaa. Tuoreen suunnitelman mukaan alueellista läsnäoloa vahvistetaan aluksi niin, että yliopistosairaaloiden kaupungeissa palkataan osa-aikainen ”piirilääkäri”. Tämä vetäisi paikallista toimintaa. Lisäksi olisi 1–3 paikallisvaliokuntaa, jotka käsittelevät poliittisia, professionaalisia ja edunvalvonnallisia asioita. Alueellistaminen voi edetä myös yliopistosairaalakaupunkien ulkopuolelle.

– Alueellistamistoiminta on iso liike. Syödään mammutti palasina, eikä yritetä nielaista sitä kerralla, Kaukonen toteaa.

Liiton valtuuskunta päättää organisaation uudesta toimintamallista 1. lokakuuta hallituksen esityksen pohjalta.

Miia Soininen
Kuva Tommi Anttonen

Lue koko juttu perjantaina 24.9. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030