1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkäriliitto: 
Potilasta on hoidettava trijodityroniinilla oikein
Ajan­kohtai­sta

Lääkäriliitto: 
Potilasta on hoidettava trijodityroniinilla oikein

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien hoitaminen T3-lääkkeillä on herättänyt kysymyksiä.

Lääkäriliitto: 
Potilasta on hoidettava trijodityroniinilla oikein Kuva 1 / 1

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden hoitaminen trijodityroniinilla (T3) on herättänyt paljon kysymyksiä. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve kertoo, että tiedusteluja on tullut niin liittoon, HUS:iin kuin Valviraankin.

Pälveen mukaan joillekin lääkäreille on nyt mahdollisesti syntynyt kuva, että T3 olisi kielletty lääke. Näin ei ole. Nykyinen kansainvälinen näkemys on, että noin kaksi prosenttia potilaista saattaa hyötyä T3-T4-yhdistelmähoidosta. Monoterapialle ei nähdä aihetta.

– T3-lääkettä on kirjoittanut potilaille 1 000 lääkäriä, ja noin 500 lääkäriä on käyttänyt sitä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden yksinomaisena hoitona.

Hoitoa pitää ohjata vasteen mukaan

Pälve painottaa, että hoidon tulee aina perustua potilaan huolelliseen tutkimukseen ja oikeaan diagnoosiin. Hoitoa pitää ohjata vasteen mukaan. Vaste todennetaan tarvittaessa toistuvin laboratoriotutkimuksin ja potilaan vointia tarkkaillen.

Tulokset on merkittävä potilasasiakirjoihin. Puutteelliset potilasasiakirjat ovat yleisimpiä syitä Valviran huomautuksiin.

Osa lääkäreistä on Pälveen mukaan ehkä saanut sellaisen kuvan, että Valvira pitää T3-lääkkeen määräämistä vääränä. Valvira on puuttunut viiden T3-hoitoa määränneen lääkärin toimintaan.

– Valviran tehtävä on valvoa lääkärin toiminnan asianmukaisuutta ja huolehtia osaltaan potilasturvallisuudesta. Se ei aseta ehtoja lääkkeiden määräämiselle.

Kollegiaalisuusohjeet antavat suunnan

Kollegiaalisuusohjeiden mukaan lääkärikunta on vastuussa yksittäisen jäsenen asiallisesta toiminnasta. Näissä ohjeissa on periaatteet, joiden mukaan tulee toimia, jos epäilee kollegan toimivan potilaan edun vastaisesti.

Pälve sanoo, että lääkärin tulee ottaa yhteyttä kollegaan ja kysyä perusteluja toimintaan, jos kollega on hoitanut potilasta lääkärin mielestä väärin. Lääkärin pitää aina toimia potilaan parhaaksi.

Heikki Pälveen mukaan on ilmeistä, että osa T3-lääkettä saaneista potilaista on päätynyt päivystyksellistä hoitoa vaativaan tilanteeseen.

– On oikein ja osa potilaan vastuullista hoitoa, että selvitetään syyt tilanteeseen, hän linjaa.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.