Lääkäriliitto: hoitajaresepti ristiriitainen ammattihenkilölain kanssa
Hoitajareseptin sijaan Lääkäriliitto suosittelee reseptin voimassaoloajan pidentämistä kahteen vuoteen. Myös käsikauppalääkkeiden listan laajentamista voisi liiton mukaan harkita.
Lääkäriliitto ei innostu sosiaali- ja terveysministeriön esittämästä hoitajareseptistä. Ministeriön jatkovalmistellun esityksen mukaan lääkkeenmääräämisoikeus annettaisiin lisäkoulutetulle sairaanhoitajalle terveyskeskuksen vastaavan lääkärin määräyksellä.
Lääkäriliiton mukaan lääkkeen määräämisestä annetun asetuksen muuttaminen on ristiriidassa nykyisen ammattihenkilölain kanssa, koska lain perusteella sairaanhoitajalla ei ole oikeutta taudinmääritykseen. Asetuksella ei liiton mukaan voida säätää sairaanhoitajalle oikeutta lääkkeen määräämiseen tapauksissa, joissa lääkäri ei ole tehnyt diagnoosia.
Lääkityksen jatkaminen parempi vaihtoehto
Lääkäriliitto katsoo, että sairaanhoitajan oikeus jatkaa lääkärin aloittamaa lääkitystä on juridisesti vähemmän ongelmallinen. Lääkäriliitto oli kuultavana asiasta sosiaali- ja terveysministeriössä perjantaina.
H1N1-pandemian johdosta ministeriö ehdottaa lakiin määräaikaista lääkkeenmääräämisoikeutta lisäkouluttamattomille sairaanhoitajille.
– Pidämme ehdotusta huonosti harkittuna reaktiona mediakohuun. Jopa epidemiaoloissa, ja juuri silloin, on potilaalla tarve ja oikeus yksilölliseen diagnoosiin, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen sanoo.
Lääkäriliiton mielestä mutkikkaan hoitajareseptijärjestelyn sijaan kannattaisi harkita reseptien voimassaoloajan pidentämistä esimerkiksi kahteen vuoteen sekä tutkia käsikauppalääkkeiden listan laajennusmahdollisuus.
– Tällä saavutettaisiin todennäköisesti sekä toiminnallisia että julkismenosäästöjä, joita nykyisellä ehdotuksella ei voida odottaa, Ihalainen sanoo.
Mitä hoitajat voivat määrätä?
Lääkäriliitto katsoo, että esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen hoidossa tulisi pitää kiinni lääkärin vuosikontrollista. Hoitajan aloittamien lääkkeiden listalta tulee poistaa antibiootit resistenssin leviämisen ehkäisemiseksi.
Sen sijaan ennaltaehkäisevät valmisteet voisivat liiton mukaan kuulua sairaanhoitajien määräysoikeuden piiriin. Lisäkoulutetut sairaanhoitajat voisivat määrätä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, jos potilas on alle 35-vuotias ja muuten terve.
Ehkäisevää hoitotyötä ovat myös puudutusvoiteen käyttö ennen neulanpistoa tai rokotteiden määrääminen.
Hoitajan vastuut kirjattava selkeästi
Lääkäriliiton mukaan ministeriön esitysluonnoksen perusteella vastuu resepteistä jakautuisi terveyskeskuksen vastaavan lääkärin ja lääkkeitä määräävän sairaanhoitajan kesken. Kun sairaanhoitajan lääkkeenmääräysoikeus olisi riippuvainen vastaavan lääkärin määräyksestä, jättää tämä merkittävän osan vastuusta lääkärille.
Asetuksen muutosesityksen mukaan sairaanhoitajalle on turvattava mahdollisuus konsultoida lääkäriä lääkkeen määräämistä varten. Tämä korostaa niin ikään lääkärin vastuuta asiasta, ja hämärtää sitä periaatetta, että ammattihenkilöllä on kliinisen autonomian vastineena vastuu tekemisistään. – Vastuukysymysten selkeyttäminen vahinkotapauksissa on tarpeen, jos halutaan vastaavien lääkäreiden antavan määräyksiä määrätä lääkkeitä lisäkoulutetuille sairaanhoitajille, Ihalainen sanoo.
Heidi Mäenpää