1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkäriliitto hyväksyi Lääkärisopimuksen – kuntasopimus kuitenkin kaatui
Ajan­kohtai­sta

Lääkäriliitto hyväksyi Lääkärisopimuksen – kuntasopimus kuitenkin kaatui

Lääkäriliiton valtuuskunta hyväksyi tuloksen äänestyksen jälkeen.

Lääkäriliitto hyväksyi Lääkärisopimuksen – kuntasopimus kuitenkin kaatui Kuva 1 / 1 Kuva: Johanna Nykopp

Lääkärisopimuksesta saavutettiin neuvottelutulos viime yönä. Lääkäriliiton valtuuskunta hyväksyi tuloksen äänestyksen jälkeen.

Lääkäriliiton hallitus ja valtuuskunta käsittelivät viime yönä saavutettua neuvottelutulosta Lääkärisopimuksesta kokouksissaan tänään aamupäivällä.

– Ratkaisu oli vaikea. Lääkäriliiton hallitus päätyi kuitenkin pitkällisen keskustelun ja äänestyksen jälkeen esittämään valtuuskunnalle sopimuksen hyväksymistä, puheenjohtaja Tuula Rajaniemi kertoo.

Valtuuskunta hyväksyi sopimuksen äänestyksen jälkeen.

Kunta-alan neuvottelut aloitettiin hyvissä ajoin tammikuussa, mutta maaliskuun lopussa neuvottelut ajautuivat tilanteeseen, jossa kaikki osapuolet pyysivät apua valtakunnansovittelijalta. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi sovintoesityksen kuntien yleiseksi virka- ja työehtosopimukseksi sekä pääsopimuksen uudistamiseksi maanantaina 27.4. Osapuolien tuli antaa vastauksensa 30.4. klo 12 mennessä. Alakohtaisista sopimuksista Lääkärisopimus mukaan lukien neuvoteltiin kalkkiviivoille saakka.

Tehy ja Super ovat hylänneet valtakunnansovittelijan esityksen kuntien yleiseksi virka- ja työehtosopimukseksi sekä pääsopimuksen uudistamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Kunnallista lääkärien virkaehtosopimusta 2018–2019 ja kunta-alan sopimusmääräyksiä noudatetaan sellaisenaan jälkivaikutuksen nojalla.

Lue myös

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edellyttää, että kriisiytyneessä kuntasovittelussa ryhdytään valmistelemaan erillisratkaisua, kun valtakunnansovittelijan sovintoesitys ei käynyt kaikille osapuolille.

– Vaadimme Kuntatyönantajaa palaamaan neuvottelupöytään niiden järjestöjen kanssa, jotka ovat valmiita etsimään ratkaisua ja sopimaan. On kohtuutonta, jos työntekijät eivät pääse eroon kikystä, eivätkä saa edes yleisen linjan palkankorotuksia, painottaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Isot muutokset vaativat rohkeutta

Ratkaisu neuvottelutuloksen hyväksymisestä oli vaikea, kirjoittavat Tuula Rajaniemi ja Laura Lindholm.

Tiedepääkirjoitus
Vaikuttavuusnäyttö potilastyössä ja johtamisessa

Järjestelmälliset katsaukset ovat välttämättömiä mahdollisimman luotettavalle vaikuttavuusnäytölle, kirjoittaa Antti Malmivaara.

Ajassa
Lääkäri viettää koronakesän lomansa pätkissä

Lopullisesti lomien kohtalo ratkeaa, kun nähdään miten epidemia etenee.

Tieteessä
Outoja vaiheita klorokiinitutkimuksissa

Tutkimukset keskeyttänyttä raporttia on kritisoitu jyrkästi ja Lancet on vetänyt sen pois.

Liitossa
Minä toivon

Meidän tulee ymmärtää hyvinvointimme peruspilarien merkitys, kirjoittaa Juho Kivistö.

Ajassa
Palliatiivisen lääketieteen opetus sai suosituksen

Opetuksen aihealueista vuorovaikutus, psykososiaalinen tuki ja hoitolinjaukset vaativat eniten kehittämistä.