Ajan­kohtai­sta

Lääkäriliitto kieltäisi silmävammoja aiheuttavat ilotulitteet

Kampanjassa on mukana 14 järjestöä.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Lääkäriliitto on mukana kansalaisaloitekampanjassa, jonka tavoite on rajata ilotulitteita ammattilaisten käyttöön.

Uudenvuoden ilotulituksista koituu vuosittain 10–20 silmävammaa. Vammautuneista kolmasosa on lapsia ja nuoria. Vuoden 2009 kiristyneet säännöt ja pitkään jatkunut valistustyö ei ole tuonut määrää enää alemmas.

Uudestavuodesta 2000 lähtien silmävammat ovat aiheuttaneet 1,5 miljoonan euron kustannukset.

Ilotulitteista on myös muuta terveyshaittaa. Niistä aiheutuu käsi-, kuulo- ja palovammoja ja ruhjevammoja kasvoihin. Ilman pienhiukkaset ärsyttävät hengitysteitä ja ovat erityisen haitallisia siksi, että ne tunkeutuvat syvälle hengitysteihin.

Lyhytaikaiset korkeat pitoisuudet voivat aiheuttaa oireiden pahenemista tai kohtauksia astma- ja sydänsairauksista kärsiville sekä haittaa herkille väestöryhmille.

Jopa 20–25 prosenttia ihmisistä ovat herkkiä pienhiukkasille ja erilaisille ärsyttäville yhdisteille.

Kuluttajien ilotulitteiden käytön kieltäminen vapauttaisi lisäksi pelastusviranomaisten ja poliisin resursseja muuhun käyttöön. Pelastuslaitokset on Pelastusopiston tilastojen mukaan hälytetty vuosittain sammuttamaan keskimäärin 120 ilotulitteiden aiheuttamaa tulipaloa. Yksi sammutus maksaa yhteiskunnalle 3 000–10 000 euroa. Omaisuusvahinkojen on arvioitu olevan 580 000 euroa vuodessa.

Aloite ei puuttuisi pienen riskin pyroteknisten tuotteiden, kuten tähtisadetikkujen kuluttajakäyttöön.

Lue myös

Nimiä kerätään kesäkuuhun asti

Rajat räiskeelle -nimisessä kampanjassa ovat Lääkäriliiton lisäksi mukana Allergia-, iho- ja astmaliitto, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinoikeusjuristit, Suomen Hippos, Suomen Kennelliitto, Suomen Kissaliitto, Suomen Palovammayhdistys ja Suomen Ratsastajainliitto.

Nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen päättyy 4. kesäkuuta. Jotta aloite pääsee eduskuntakäsittelyyn, sen on kerättävä vähintään 50 000 äänioikeutetun suomalaisen allekirjoitukset kuuden kuukauden aikana.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030