Ajan­kohtai­sta

Lääkäriliitto: Sairauksia jää hoitamatta, kun vastaanottoaikoja perutaan

Hoitamatta jäävät, viattomiltakin vaikuttavat oireet voivat joissakin tapauksissa pahentua nopeasti, Tuula Rajaniemi sanoo.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Mikko Käkelä

Lääkäreillä on nyt suuri huoli potilaista, jotka jäävät hoitamatta. Ihmiset ovat peruuttaneet pandemiatilanteessa lääkärikäyntejään.

Lääkäriliitto muistuttaa, että uhkana ovat sekä piiloon jäävät oireet ja yleinen terveydentilan heikkeneminen että koronaepidemian aiheuttamien poikkeusolojen jälkeinen aika.

Tästä seuraa myöhemmin todennäköisesti potilassuma, vastaanottojen varauspiikki ja lääkäreille valtava työmäärä. Käyntimäärät tulevat koronaepidemian laannuttua räjähtämään ja terveydenhuolto saattaa ajautua kriisiin.

Viikkotasolla peräti 100 000 käyntiä jää toteutumatta.

– Hoitamatta jäävät, viattomiltakin vaikuttavat oireet voivat joissakin tapauksissa pahentua nopeasti ja muuttua vakaviksi, jopa kohtalokkaiksi terveyttä ja henkeä uhkaaviksi sairauksiksi. Lääkärit haluavat yleisesti rohkaista potilaita ja painottavat, että vastaanotoille on turvallista tulla. Tarvittaessa voidaan järjestää myös etävastaanottoja, sanoo Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi tiedotteessa.

Lue myös

Suomessa kuolee vuosittain noin 55 000 ihmistä. Esitettyjen ennusteiden mukaan koronavirusinfektioiden arvioidaan aiheuttavan 1000–3000 kuolemaa epidemian laajuuden mukaan.

– Ihmisten ei siis tulisi pelätä koronaepidemiaa suhteettoman paljon akuuteissa oireissaan. Riski menehtyä koronaan on noin 0,2 prosenttia, mutta sydäninfarktissa jopa 30–50 prosenttia, Rajaniemi sanoo.

Lääkäriliiton tiedote on luettavissa kokonaan täällä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030