Ajan­kohtai­sta

Lääkäriliitto: Terveydenhuollon asiantuntijoiden työtä ja tutkittua tietoa on kunnioitettava

Lääkäriliiton valtuuskunta tuomitsee terveydenhuollon asiantuntijoihin kohdistetun painostuksen.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Lääkäriliitto

Tutkittua tietoa ja sen asiantuntevaa tulkintaa tarvitaan koronapandemian voittamiseksi. Asiantuntijoille tulee antaa työrauha.

Lääkäriliiton valtuuskunta tuomitsee terveydenhuollon asiantuntijoihin kohdistetun painostuksen, jonka kohteeksi ovat joutuneet erityisesti Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR:n ja THL:n asiantuntijat, mutta myös paikalliset tartuntatautityötä tekevät toimijat.

Terveydenhuollon asiantuntijat tekevät työtään kovan paineen alla pandemian yhä jatkuessa. He analysoivat jatkuvasti taudin kuvaa ja kulkua maailmalla. Heidän tekemänsä viranomaissuositukset perustuvat tutkittuun tietoon, asiantuntijuuteen ja analyyseihin.

Lue myös

Kriittinen keskustelu asiantuntijoiden näkemyksistä kuuluu demokraattiseen yhteiskuntaan. Se pitää kuitenkin käydä avoimesti, asiallisesti perustellen ja lähtökohtaisesti omia nimiä käyttäen. Nimettömänä poliittisista lähteistä median kautta esitetty kritiikki voidaan perustellusti tulkita uhkailuksi.

Lääkäriliitto muistuttaa, että tutkitun tiedon merkitystä korostetaan myös nykyisessä hallitusohjelmassa. Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta ovat julistaneet tämän vuoden tutkitun tiedon teemavuodeksi.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030