Lääkärin kannattaa tietää vaihtoehtohoidoista
Miten suhtautua vaihtoehtohoitoihin vastaanottotilanteessa? Ole neutraali, älä tuomitse. Huolehdi, että tiedät hoitoihin liittyvät riskit.
Lääkärin pitää tietää vaihtoehtohoidoista sen verran, että tuntee potilaan ajatusmaailman. Tämä on väline luottamukselliseen potilassuhteeseen.
Näin katsoo Lääkäriliiton eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Samuli Saarni.
- Hoitojen teoreettiseen pohjaan ei kuitenkaan tarvitse perehtyä, hän toteaa.
Samoilla linjoilla on Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma.
- Hoidoista on tiedettävä riittävästi, että osaa ottaa kantaa siihen, muodostaako hoito jonkinlaisen riskin potilaalle.
Lauerman mukaan lääkärin pitää tietää myös, miten vaihtoehtohoidot rajautuvat. Jotkut esimerkiksi olettavat, että hypnoosi kuuluisi niihin. Hypnoosista on kuitenkin kliinistä tutkimusnäyttöä, sillä aivovaikutuksia voidaan kuvantaa ja sen vaikutusmekanismi on ymmärrettävä.
Miten suhtautua vastaanotolla?
Lauerma arvelee, että lääkärien suhtautuminen vaihtoehtohoitoihin on muuttunut jonkin verran myönteisemmäksi. Vastaanottotilanteessa niitä ei kannatakaan tuomita. Parasta on suhtautua neutraalisti.
- Jos potilaan kokemus on myönteinen, niin turha sitä on lähteä kyseenalaistamaan. Potilaan on kuitenkin pystyttävä asettumaan myös varsinaiseen hoitosuhteeseen ja saatava tarvittava hoito, hän sanoo.
Tilanne on toinen, jos vaihtoehtohoito uhkaa syrjäyttää tehokkaan hoidon. Myös komplikaatiot ja interaktiot ovat riskejä. Niitä voi esiintyä esimerkiksi akupunktiossa ja yrttilääkinnässä.
Samuli Saarni muistuttaa, että hoidossa on ongelma, jos potilas ei uskalla kertoa käyttävänsä vaihtoehtohoitoja.
Lakia kaivataan
Vaihtoehtohoitojen valvonta perustuu vain kuluttajaturvallisuuslakiin. Työ- ja elinkeinoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ryhtyvät valmistelemaan vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön kokonaisuutta hallituskauden loppupuolella eli vuoteen 2015 mennessä.
Lääkintöneuvos Taina Autin mukaan sääntelylle on tarvetta.
- Valvonnassa on puutteita. Ongelmana on myös asiakkaiden heikko oikeusturva, hän kertoo.
Lakiuudistus tähtää asiakkaiden turvallisuuden parantamiseen. On mahdollista, että jatkossa alaikäisiä saavat tutkia ja hoitaa vain terveydenhuollon ammattihenkilöt ja tiettyjä vakavia sairauksia potevia voi hoitaa vain yhteistyössä terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa.
Vaihtoehtohoitoja käsiteltiin Lääkäriliiton järjestämässä seminaarissa Helsingissä.