Ajan­kohtai­sta

Lääkärin väsymys lisää komplikaatioriskiä

Alle kuusi tuntia yövuoron jälkeen nukkuneiden lääkäreiden seuraavana päivänä tekemissä toimenpiteissä havaittiin selvästi kasvanut komplikaatioriski.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kirurgit.jpg

Yövuorossa työskennelleiden lääkärien seuraavana päivänä tekemissä toimenpiteissä ei ole normaalia suurempaa komplikaatioriskiä, jos he ovat saaneet nukkua riittävästi, todetaan JAMAssa julkaistussa tutkimuksessa. Komplikaatioiden määrä lisääntyi kuitenkin selvästi, kun lääkäreillä oli mahdollisuus nukkua työvuorojen välissä alle kuusi tuntia.

Jeffrey M. Rothschild kollegoineen analysoi tammikuusta 1999 kesäkuuhun 2008 ulottuvan aineiston ja tutki, kuinka 86 kirurgia ja 134 synnytyslääkäriä/gynekologia suoriutui toimenpiteistä yövuoroa seuranneena päivänä. Lääkärit olivat työskennelleet yöllä ainakin osan kello 24.00–6.00:n välisestä ajasta.

Kaikkiaan 919:ää kirurgista ja 957:ää synnytysopillista toimenpidettä verrattiin 3 552:een ja 3 945:een kontrollitoimenpiteeseen. Verratut toimenpiteet olivat samantyyppisiä ja niitä tekivät samat lääkärit, mutta ilman edeltävää yövuoroa.

Tutkijat havaitsivat, että yövuoron jälkeen komplikaatioita esiintyi 5,4 %:ssa toimenpiteistä. Verrokkitoimenpiteissä komplikaatioiden esiintyvyys oli 4,9 %. Komplikaatiot olivat samankaltaisia.

Kun lääkäreillä oli ollut yövuoron jälkeen mahdollisuus nukkua kuusi tuntia tai vähemmän, seuraavana päivänä suoritettujen toimenpiteiden komplikaatioriski oli 6,2 %. Yli kuuden tunnin unien jälkeen riski oli 3,4 %.

Tutkijoiden mukaan aineisto osoittaa, että lääkäreillä voi olla suurempi riski tehdä virheitä, kun he ovat tehneet ylipitkiä työvuoroja tai nukkuneet niukasti.

Sirpa Kulonen
Kuva: Astoria / Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030