Lääkärinkin rokotus on yksityisasia
Epäilyksen hetket ovat väistyneet, ja lääkärit käyvät piikillä rintamana. Vaikka A(H1N1)-rokotuksen ottamiseen on painavat perusteet, velvoitetta siihen ei ole. Myöskään potilas ei voi vaatia tietoa siitä, onko häntä hoitava lääkäri rokotettu.
Lääkäri Outi Pohjola Rovaniemen terveyskeskuksesta otti A(H1N1)-rokotuksen heti, kun sitä oli saatavilla.
– Rokote kannattaa kyllä ottaa. Pienempi paha on se, jos rokotteesta tulee lihassärkyä kuin että joutuu makaamaan viikon tosi kipeänä ja saa vielä jonkin vakavan jälkitaudin.
Rokotuksen sivuvaikutukset kuitenkin mietityttivät Pohjolaa silloin, kun A(H1N1)-influenssa oli rantautunut Suomeen.
– Yleinen lehtikirjoittelu sai minut jonkinlaiseen ansaan. Ruotsissa osa rokotetuista oli saanut joitakin sivuvaikutuksia, ja silloin pohdin, että onkohan rokotteen ottaminen ihan järkevää.
Kun A(H1N1)-epidemia puhkesi Rovaniemellä, rokotuksen ottaminen tuntui selvältä.
Lääkäri on samalla esimerkki
Pohjolan mukaan terveydenhuollon ammattilaisia ei voida velvoittaa ottamaan A(H1N1)-rokotusta. Kieltäytymiseen täytyy kuitenkin olla perusteet.
– Jokaisen tulisi miettiä, mikä vaikutus omalla ratkaisulla on muuhun työyhteisöön.
Hänen mielestään terveydenhuoltohenkilöstön rokotukset pitäisi antaa joustavasti työpäivän aikana. Nyt rokotus on pääsääntöisesti annettu työpäivän jälkeen, eikä kaikilla ole mahdollisuutta jäädä työpäivän päälle illaksi jonottamaan.
Terveydenhuollon työntekijöiden rokotuspäätös vaikuttaa myös yleisiin mielipiteisiin.
– Lääkärien ja hoitajien pitäisi toimia tässä asiassa esimerkkeinä muulle väestölle.
Kieltäytyminen kävi mielessä
Erikoistuva lääkäri Jarkko Alanne TYKS:n lastenklinikasta ei ole koskaan ottanut kausi-influessarokotusta, ja hän ajatteli ensin, ettei ottaisi A(H1N1)-rokotustakaan.
– Päätin nyt kuitenkin ottaa molemmat rokotukset, joista pandemiarokotetta pidän tärkeämpänä, Jarkko Alanne kertoo.
– Työskentelen sairaiden ja potentiaalisesti tartuttavien lasten kanssa koko ajan. Toisaalta jos saan tartunnan, saatan siirtää sen edelleen. Lastenklinikka myös suosittelee työntekijöilleen tämän rokotuksen ottamista, ja lääkäreillä on yksimielinen näkemys asiasta, Jarkko Alanne toteaa.
Rokotettavia olisi jonoksi asti
KYS:ssä infektiolääkärinä työskentelevän Irma Koivulan puhelin soi nyt tiuhaan. Lääkärit kyselevät, miksi he eivät saa vielä A(H1N1)-rokotusta ja milloin heidän vuoronsa tulee. THL:n rokotusjärjestyksen mukaan rokotuksen saavat ensin terveydenhuollon ammattilaiset, jotka työskentelevät infektiopotilaiden tai infektiolle alttiiden potilaiden kanssa.
– En ole tavannut yhtään kollegaa, joka ei ottaisi rokotetta. Päivystysalueen hoitohenkilöstön suhtautuminen rokotteen ottamiseen on ollut hieman nihkeämpää, Irma Koivula kertoo.
Hänen mielestään THL:n listan mukaista terveydenhuoltohenkilökuntaa pitää kannustaa ottamaan A(H1N1)-rokote, mutta riskiryhmiin kuuluvien kansalaisten rokottaminen on yhtä tärkeää.
– Asian liiallinen korostaminen saattaa sen sijaan aiheuttaa vastarintaa.
Ulla Toikkanen
Kuva: Plugi
Lue juttu kokonaisuudessaan huomenna 7.11. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.