Lehti 11: Ajan­kohtai­sta 11/2000 vsk 55 s. 1216

Lääkärinkin vaikea puhua seksuaalisuudesta Lääkärin osattava kohdata myös seksuaalisuuden nurjat puolet

Ulla Järvi

-Potilas saattaa puhua sellaisista seksitavoistaan, joista lääkäri ei ole koskaan kuullutkaan eikä osaa edes kuvitella kenenkään harrastavan - saati, että olisi itse kokeillut, sanoo Turun yliopistossa lääketieteen opiskelijoille seksuaalisuudesta luennoiva LKT Anneli Kivijärvi.

Seksuaalisuus on elämän tärkeä osa-alue, jonka ongelmiin saattaa törmätä lähes minkä tahansa erikoisalan lääkäri.

- Usein seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat mielletään vain naistentautien ja psykiatrian erikoislääkäreiden työsaraksi. Kuitenkin monet sairaudet, erilaiset hoitotoimenpiteet ja lääkitys saattavat vaikuttaa seksielämään, sanoo Turun kaupungilla työskentelevä naistentautien erikoislääkäri Anneli Kivijärvi.

Esimerkiksi verenpainelääkityksen mahdollisia libidovaikutuksia ja potenssiongelmia tai mielialalääkkeiden aiheuttamaa pitkittynyttä ejakulaatiota ei kannattaisi vähätellä. Ne saattavat tuntuvasti vaikuttaa hoitomyöntyvyyteen tai potilaan ja hänen kumppaninsa elämänlaatuun.

Anneli Kivijärvi on Tyksin naistenklinikan seksuaalisuutta käsittelevän kurssin vetäjä. Valinnainen, 20 tunnin eli yhden opintoviikon mittainen jakso sisältää luentoja mm. seksuaaliterveyden edistämisestä, naisen ja miehen seksuaalisuudesta ja sen kehittymisestä ja seksiongelmista sekä seksuaalisista vähemmistöistä. Toista vuotta sitten aloitetut kurssit ovat uraauurtavia Suomessa. Luennoitsijoina on käytetty psykiatrian erikoislääkäreitä sekä kansallisesti arvostettuja seksuaaliterapeutteja ja seksologeja.

Tunteet pelissä

- Seksuaalisuuden valinnaisen kurssin suorittamista edeltää aina naistentautien kurssin suorittaminen, joten naisen keho ja sen fysiologia on jo tuttua. Tällä kurssilla keskitytään mm. kohtaamaan oma seksuaalisuutensa, jotta voisi kohdata sen potilaissaan. Paremmaksi rakastajaksi ei varsinaisesti ole tarkoitus oppia, vaikka sitä joku saattaa odottaakin, suorapuheinen Anneli Kivijärvi huomauttaa.

-Seksuaaliongelmien kohtaaminen hoitotyössä voi olla hyvinkin ahdistavaa. Potilaat saattavat kertoa lääkärilleen asioita, joita tämä ei edes tahtoisi kuulla. Joskus lääkäri on se ainut ihminen, jolle potilas uskaltaa puhua. Lääkäri ei välttämättä osaa ikäänkuin luonnostaan kuunnella ja neuvoa, vaikka potilas saattaa pitää häntä ihmiskehon kaikkien alojen asiantuntijana, Kivijärvi sanoo.

Hänen mielestään seksuaalisuus on vaikea asia lääkärillekin myös sen takia, että pelissä ovat perimmäiset tunteet.

Lue myös

- Lääkäri saattaa potilastaan kuunnellessa miettiä, että ällöttävää, mutta sellaisia tunteita ei saisi päästää peliin. Potilas odottaa lääkäriltä luottamuksellisuutta ja asiallista suhtautumista.

- Oman seksuaalisuutensa kohtaamisessa lääketieteen opiskelija joutuu tekemään töitä. Lääkäri on työssään fyysisesti lähellä vierasta ihmistä.

- Joskus potilas ryhtyy selvästi flirttailemaan mukavaksi kokemansa lääkärin kanssa; sellaiseenkin pitää osata suhtautua oikein, Anneli Kivijärvi huomauttaa.

Hän tietää, että tulevien lääkärien seksuaalisuuden opetusta on kritisoitu jopa tarpeettomaksi, ja sille on vähätellen hymähdelty.

- Opiskelijat kuitenkin toivoivat tätä itse; heitä on kursseilla aina useita kymmeniä, ja evaluointilomakkeissa 90 prosenttia nuorista piti kurssia erittäin hyödyllisenä ja monet toivoivat jatkokurssia. Tarpeellisuus on siis osoitettu, sanoo Anneli Kivijärvi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030