Ajan­kohtai­sta

Lääkärintakki jää naulaan, kun on liian kuuma

Tauot viilennetyssä tilassa, nestetasapainosta huolehtiminen, kaihtimet ikkunoissa ja tuulettimet auttavat pärjäämään.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Ennätyshelle on hiipinyt myös sisätiloihin monessa terveydenhuollon työpaikassa. Yksi niistä on Oulun Tuiran hyvinvointikeskus, jossa töitä on viime ajat tehty noin +29 asteen lämmössä.

– Kyllä meillä kuuma on, kun rakennuksessa ei ole viilennystä. Vaikka ilmastointi on päällä, se ei viilennä, kertoo apulaisylilääkäri Jussi Piuva.

– Kaikki puhaltimet ovat käytössä, mutta nekin vain pyörittävät lämmintä ilmaa. Viilennyslaitteita ei saa tällaisella aikataululla.

Tuiran hyvinvointikeskus sijaitsee rakennuksessa, joka helteillä kuumenee helposti.

– Kiinteistöhuoltoon on oltu yhteydessä, mutta eiväthän hekään mitään auringolle voi.

– Töissä olemme kuitenkin pystyneet olemaan, eikä sairauslomia tietääkseni ole tämän takia ollut, Piuva kertoo.

Henkilökunta vilvoittelee hoitajien puhelinhuoneessa, joka on koneellisesti viilennetty. Pukeutuminen on tavallista kevyempää, eikä lääkärintakkiakaan aina käytetä.

Tuirassa käytössä on akuuttivastaanottomalli, jossa potilaille ei anneta tarkkoja vastaanottoaikoja. Malli helpottaa ylimääräisten taukojen pitämistä tarvittaessa.

Työskentelytilojen kuumuudesta huolimatta Piuva on enemmän huolissaan yksin asuvien vanhusten tilanteesta.

– Avopuolella on ollut enemmän ikäihmisiä potilaina, samoin Oulun kaupunginsairaala on välillä aika täynnä. Erityisesti sydämen vajaatoiminnan pahenemisia on ollut.

Kuumaan sopeutuu parissa viikossa

Pidä ylimääräisiä taukoja ja mahdollisuuksien mukaan vietä ne viileämmässä tilassa, huolehdi nestetasapainostasi, pukeudu keveisiin ja kiristämättömiin vaatteisiin, pidä kaihtimet kiinni. Näin neuvoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Sirkka Rissanen.

– Olisi hyvä, jos päivään saisi jonkinlaista työvuorottelua, jotta osan työtehtävistä voisi tehdä viileämmissä tiloissa.

Lue myös

– On työnantajan velvollisuus huolehtia työntekijän terveydestä ja turvallisuudesta, vaikkapa niin, että henkilökuntaa on riittävästi, jotta tauotus onnistuu.

Rissanen kertoo, että on myös olemassa teknisiä apuvälineitä, esimerkiksi päälle puettavia liivejä, joissa on kylmäpakkauksia.

Monessa työpaikassa kuumuutta on silti pakko vain kestää. Sirkka Rissasella on lohduttava sana tähän tilanteeseen.

– Fysiologisesti ihminen sopeutuu kuumaan parissa viikossa. Olemme jo jonkin verran sopeutuneet. Hikoilu on tehokkaampaa, suolatasapaino tasoittuu ja veren määrä elimistössä lisääntyy, ja sitä riittää paitsi iholle viilentämään kehoa, myös aivoille ja työtätekeville lihaksille.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030