Ajan­kohtai­sta

Lääkäripäivien avajaisissa puitiin terveydenhuollon kriisiä

Perusterveydenhuolto on kriisissä ja koko terveydenhuollon uudelleen organisointi on välttämätöntä, Lääkäriliiton puheenjohtaja Timo Kaukonen sanoi Lääkäripäivien avajaisissa. Peruspalveluministeri Paula Risikko totesi, että suomalainen sairaanhoito toimii tehokkaasti, kunhan ihminen on ensin sairastunut.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/main-1.jpg

– Potilaan oikea-aikainen ja laadukas hoito ei toteudu hyvin, Lääkäriliiton puheenjohtaja Timo Kaukonen sanoi tänään Lääkäripäivien avajaisissa.

– Perusterveydenhuolto on kriisissä, koko terveydenhuollon rahoitusjärjestelmä nitisee liitoksistaan. Terveydenhuoltomme uudelleen organisointi on välttämätöntä.

– Sairaanhoitomme näyttää kansainvälisten vertailujen mukaan toimivan tehokkaasti, kunhan ihminen on ensin sairastunut, peruspalveluministeri Paula Risikko puolestaan totesi.

Ministeri Risikko painotti sairauksien ehkäisyä.

– Tehokkaan erikoissairaanhoidon rinnalle tarvitsemme hyvin toimivan perusterveydenhuollon.

Kaukosen mukaan niin kutsuttu Risikon malli on rohkea avaus, jonka pohjalta on hyvä jatkaa.

– Lääkäriliitto toivoo, että uudistus ei kaadu kuntapolitiikkaan ja saa ansaitsemansa avoimen jatkovalmistelun.

Hoitotakuuta mahdoton toteuttaa

Kaukonen totesi, että taloudellisen tilanteen vuoksi kuntien vuoden 2010 budjeteilla on mahdotonta toteuttaa hoitotakuuta.

– Esimerkiksi HUSin tämän vuoden budjetti on edellisvuoden toteutuneisiin kustannuksiin verrattuna ainakin 40 miljoonaa euroa vähemmän. Tämä tietää hoitojonojen pitenemistä, hoidon viivästymistä. Terveydenhuollon organisointi kaipaa kipeästi rohkeita avauksia tilanteen korjaamiseksi.

Risikon mallissa Suomessa olisi 40–60 sekä toiminnallisesti että taloudellisesti vahvaa aluetta, jotka järjestäisivät sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut, ja myös valtaosan erityispalveluista. Mallilla halutaan madaltaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajaa, toisaalta myös lähentää sosiaali- ja terveyspalveluja.

Terveydenhuollon rahoitusjärjestelmä kaipaa uudistusta

– Mallin kehittäminen on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys. Sen vaikutukset kuntien asemaan ja itsenäisyyteen tietävät poliittisia ristiriitoja, Kaukonen ennakoi.

Lääkäriliitto tähdentää, että kaikesta huolimatta mallin jatkovalmistelut on tehtävä potilaan parhaan mahdollisen ja kustannusvaikuttavan hoidon näkökulmasta. Siksi mallin onnistuminen tarvitsee myös rahoitusjärjestelmän uudistamista.

Mahdollisesti Suomen suurimman terveydenhuollon uudistuksen valmisteluun tulisi ottaa mukaan laaja-alainen kokemus ja ammattitaito terveydenhuollon kaikkine ammattiryhmineen.

– Mallin jatkosuunnittelussa on turvattava nykyisessä järjestelmässä hyvin toimivat yksiköt, jotta yhden sektorin ongelmien ratkaisu ei aiheuta uusia ongelmia toiselle terveydenhuollon sektorille. Myös päivystyksen ja ensihoidon toiminnan suunnitteluun ja organisointiin tulee kiinnittää huomiota koko valtakunnan tasolla, Kaukonen totesi.

Terveyshyödystä toimintaa ohjaava ajatus

Ministeri Risikon mukaan terveyshyödyn on jatkossa oltava terveyskeskusten toiminnan ohjaava ajatus ja pääponnistelut on kohdistettava sitä tuottaviin toimiin.

– Pyrimme ministeriössä huolehtimaan siitä, että velvoitteita terveyshyötyä tuottamattomiin palveluihin ei lisätä ja nykyisistäkin velvoitteista karsitaan mahdollisuuksien mukaan sellaisia pois.

Ministeri Risikko kertoi, että terveyshyödyn tuottamiseen tarjotaan kansainvälisesti testattua ja vaikuttavaksi tutkittua pitkäaikaissairaiden hoidon ja ehkäisyn toimintamallia, ns. terveyshyötymallia.

– Siinä terveyskeskuksen toimintaa määrittää eniten hoidontarpeessa olevien ihmisten aktiivinen etsiminen, ohjaaminen ja vahvistaminen. Keskeiset toimijat ovat aktiivinen potilas sekä ennakoiva ja valmistautunut hoitotiimi.

Hoitosuunnitelma potilaan omahoidon tueksi

Asiakkaiden aseman vahvistaminen on yksi Toimiva terveyskeskus -toimenpideohjelman tavoitteista. Ministeri Risikko pitää yhtenä tärkeimmistä siihen vaikuttavista toimista potilaan omahoidon tukemista.

– Omahoito on potilaan itsensä toteuttamaa, ammattihenkilön kanssa yhdessä suunnittelemaa ja kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten sopivaa näyttöön perustuvaa hoitoa. Omahoidossa terveydenhuollon ammattilainen ja potilas tekevät hoitosuunnitelman yhdessä ja potilas kantaa vastuuta hoidon toteutumisesta itselleen sopivalla tavalla.

– En pidä tyydyttävänä tätä tilannetta, jossa ennakoimme huonosti väestömme riskitekijöitä, vaikka pystymme hoitamaan sairauksia. Asetan terveyskeskuksillemme tavoitteen: jokaisella potilaalla, jolla on pitkäaikaissairaus tai kohonnut kokonaisriski, on käytössään yhdessä lääkärinsä ja muun hoitotiimin kanssa sovittu hoitosuunnitelma vuoden 2012 Lääkäripäiviin mennessä, haastoi ministeri Risikko.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030