Lääkäripäivien lääketietoklinikalla nostettiin ajankohtaiset aiheet pöydälle
HPV-rokote, diabeteshoidot ja lääketutkimuksen tulevaisuus jakoivat mielipiteitä Lääkäripäivillä uutena tapahtumana olleessa lääketietoklinikassa. Väittelyiden lisäksi klinikka tarjosi tietoiskuja ajankohtaisista hoidollisista kysymyksistä. Torstaina päättyneiden valtakunnallisten Lääkäripäivien kurssit keräsivät noin 4 200 osallistujaa.
- Joskus pitää uskaltaa katsoa 20 vuoden päähän.
- Olen samaa mieltä, mutta ei pidä myöskään lähteä mukaan vain siksi, että joku jotakin asiaa lobbaa. Yhteiskunnan rahat ovat rajalliset.
Kommentit kuultiin Lääkäripäivillä, ja ne kuuluvat Jorvin sairaalan ylilääkärinä työskentelevälle dosentti
Pekka Niemiselle
ja Kansanterveyslaitoksen dosenttiTerhi Kilvelle
. He vastasivat tiistaina Lääkäripäivien uutuuden, reseptilääkealueen lääketietoklinikan ajankohtaisesta väittelystä. Teemana oli, tuleeko kohdunkaulan syövälle altistavien papilloomavirusten ehkäisyyn tarkoitettu HPV-rokote sisällyttää kansalliseen rokotusohjelmaan.Uusia kohdunkaulan syöpiä ilmenee noin 150 tapausta vuodessa. Asia on ajankohtainen, koska nuorten naisten syöpätapausten määrä on kasvussa.
Niemisen mielestä rokote tulee saada kansalliseen ohjelmaan ja nopeasti, koska kestää aikansa, ennen kuin rokote alkaa vaikuttaa syöpäkuolemia vähentävästi.
- Rokote tehoaa parhaiten, jos se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Kohdunkaulan syöpiä esiintyy runsaasti jo 30-40-vuotiailla naisilla. Jos esimerkiksi rokotetaan vuosittain kaikki 12-vuotiaat tytöt, kestää noin 20 vuotta, ennen kuin rokotusohjelmasta saadaan täysi kansanterveydellinen hyöty.
Kilpi muistutti, että rokotteen saaminen kansalliseen rokotusohjelmaan on moniportainen prosessi, ja Kansanterveyslaitos antaa asiantuntijalausuntoja muun muassa rokotteen vaikuttavuudesta ja turvallisuudesta. Kilven mukaan HPV-rokotteen osalta riittävää tutkimusnäyttöä lausunnon antamiseen ei vielä ole.
- Tiedetään, että rokote ehkäisee taudin kantajuutta, eli oireetonta infektiota. Sen vaikutuksesta oireellisiin infektioihin tai syövän esiasteisiin ei ole riittävää näyttöä.
Nieminen toivoi, että seulonnoilla kohdunkaulan syöpien esiintyvyyttä menestyksellisesti vähentänyt Suomi olisi eturintamassa myös rokotteen hyödyntämisessä.
- Lapset tehdään nykyisin yli 30-vuotiaina, joten on vaarana, että syntyvyys kärsii, jos viivyttelemme asian kanssa. Rokoteohjelman lisäksi tulisi satsata nuorille annettavaan seksivalistukseen ja tupakoinnin vastaisen informaation levittämiseen. Suomalaisista 17-vuotiaista tytöistä 42 prosenttia tupakoi, joten tälläkin saralla on runsaasti tehtävää.
Hätätilanteet ja nuoren painonhallinta kiinnostivat
Lääkäripäivien suosituimpiin kursseihin kuului muun muassa hätätilanteeseen eväitä antava Onko matkustajien joukossa lääkäriä -kurssi. Ajankohtaisuutta ohjelmassa edustivat muun muassa lapsen ja nuoren painonhallintaa ja sähköisiä potilaskertomuksia koskevat kurssit. Kaikkiaan kursseja järjestettiin 60, ja niillä luennoi yli 400 asiantuntijaa.
- Muutamalle kurssille on tullut todella paljon ilmoittautumisia, mutta muutoin osallistujamäärät ovat tasaisia. Luulen, että se osaltaan kertoo onnistuneista aihevalinnoista, Lääkäriliiton koulutussuunnittelija