Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2002 vsk 57 s. 1357

Lääkärit eivät selvitä riittävästi syöpäpotilaan väsymystä

Ulla Toikkanen

Monet syöpäpotilaat tuntevat voimakasta väsymistä, joka ei mene ohi lepäämällä normaalisti. Potilaan on vaikea keskittyä asioihin, ja useat arkirutiinit tuntuvat hänestä ylivoimaisilta. Tästä oireesta käytetään nimitystä fatique eli hoitoväsymys. Syövän hoidot eivät vaikuta vain siihen paikkaan, jossa kasvain sijaitsee. Hoito vaikuttaa myös terveisiin kudoksiin, ja siitä saattaa tulla yksilöllisiä haittavaikutuksia.

Väsymyksen oireita voidaan lievittää. Potilas tarvitsee riittävästi tietoa, jonka avulla hän ymmärtää tilanteensa, syitä siihen sekä huomaa, kuinka hän voi itse vaikuttaa omaan vointiinsa. Nyt Suomen Syöpäpotilaat ry. on julkaissut uuden oppaan ja videon hoitoväsymyksestä potilaiden, heidän omaistensa ja hoitohenkilökunnan avuksi.

Sairauden ja hoitojen aikaisen väsymyksen syyt eivät ole täysin selvillä. Potilas on saattanut kokea väsymystä jo ennen sairauden toteamista. Kasvain voi suoraan tai epäsuorasti saada aikaan väsymystä aiheuttamalla anemiaa tai erittämällä vieraita aineita elimistöön. Myös kipu- ja pahoinvointilääkkeet voivat aiheuttaa väsymystä. Uupumisen taustatekijöinä ovat mahdollisesti mm. syöpähoidot tai muu lääkitys, anemia, painon laskeminen ja huono ruokahalu, aineenvaihdunnan muutokset, vähentynyt hormonitoiminta ja unihäiriöt.

Syöpätautien erikoislääkäri Marjo Hahka-Kemppinen sanoo, että lääkärit eivät selvitä riittävästi potilaan hoitoväsymystä. Aluksi väsymys on mielekäs vaste sairaudelle, mutta myöhemmin se voi kehittyä depressioksi.

Lue myös

- Väsyminen on hyvin yleinen oire syöpäpotilailla: sitä esiintyy 50-90 %:lla heistä. Se on oire, josta potilaat valittavat eniten - mikäli kivut ovat kurissa. Uupuminen saattaa jäädä hoidon myöhäiseksi sivuvaikutukseksi, ja se on syöpäpotilailla 3-4 kertaa yleisempää kuin depressio. Uupumisen perussyytä ei tiedetä, mutta puhtaasti lihasperäisestä oireesta ei ole kysymys. Uupumisen kokeminen on subjektiivista, ja tämä kokemuksellisuus vaikeuttaa oireeseen puuttumista, kertoo Marjo Hahka-Kemppinen.

-1980-luvulla tehtiin kivusta paljon tutkimuksia ja nyt 2000-luvulla on kansainvälisiä standardeja kivun hoitoon. Potilaan väsymyksen hoito on nyt siinä, missä kivun hoito oli 1980-luvulla. Vaikka hoitokeinot ovat vielä varsin rajallisia, on väsymyksen hoito on kuitenkin edistynyt. Hoitoväsymyksen kartoittamista varten on kehitetty erilaisia mittareita, ja tutkimusten tulosten pohjalta suunnitellaan hoitostrategioita, Hahka-Kemppinen toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030