Ajan­kohtai­sta

Lääkärit Ilman Rajoja: Läpinäkyvyyttä koronarokotteisiin

Järjestö kehottaa valtioita vaatimaan lääkeyhtiöiltä avoimuutta COVID-19-rokotteista.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö kehottaa valtioita kiireellisesti vaatimaan lääkeyrityksiltä läpinäkyvyyttä COVID-19-rokotteiden lisenssisopimuksista sekä kliinisten tutkimusten kustannuksista ja tiedoista. Rokotteiden kehitys on suurimmaksi osaksi rahoitettu julkisilla varoilla.

Lääkeyhtiöiden ja valtioiden välisten lisenssisopimusten ehtojen julkinen tarkastelu on tärkeää, jotta voidaan varmistaa oikeudenmukainen ja kohtuuhintainen rokotteiden saatavuus.

– Niin kauan kuin emme tiedä, mitä näissä sopimuksissa lukee, lääketeollisuudella on edelleen valta päättää, kuka saa rokotteen, milloin ja millä hinnalla, sanoo rokotepolitiikan neuvonantaja Kate Elder Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöstä tiedotteessa.

Järjestön mukaan COVID-19-rokotetta kehittävät lääkeyhtiöt ovat saaneet miljardien eurojen edestä julkista rahoitusta. Lääkärit Ilman Rajoja kehottaa niitä paljastamaan kliinisten tutkimusten kustannukset ja tutkimustulokset, joita ilman on mahdotonta vaatia kohtuullisia hintoja ja tutkia kriittisiä rokotteen turvallisuutta ja tehoa koskevia tietoja.

Lue myös

Järjestön mukaan rohkaiseva esimerkki on brasilialaisen julkisen tutkimuslaitoksen Fundação Oswaldo Cruzin päätös julkaista verkossa lisenssisopimus, jonka se on tehnyt lääkeyhtiö Astra Zenecan kanssa vähintään 100 miljoonan rokoteannoksen tuottamisesta. Vaikka sopimusta ei julkaistu kokonaisuudessaan, se on kuitenkin järjestön mielestä askel oikeaan suuntaan.

Järjestö pyytää hallituksia olemaan rohkeita.

– Ilman hallitusten päättäväisiä toimia, jotka vaativat suurempaa avoimuutta yrityksiltä, ​​oikeudenmukainen pääsy COVID-19-rokotteisiin on vaarassa. Yleisöllä on oikeus tietää, mitä on sovittu. Pandemian aikana ei ole tilaa salaisuuksille, Elder toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030