Ajan­kohtai­sta

Lääkärit jäävät myöhään eläkkeelle

Lääkärit eläköityvät vanhimpina kunta-alan työntekijöistä. Lääkärien keskimääräinen eläkkeelle siirtymisikä on 60,8 vuotta, mikä on yli kaksi vuotta korkeampi kuin muilla kuntien työntekijöillä.

Vanhuuseläkkeelle lääkärit siirtyivät viime vuonna keskimäärin 64-vuotiaina, kun vuonna 1995 eläkeikä oli 62 vuotta.

Kuntien eläkevakuutuksen mukaan suurimmista ammattiryhmistä keskimääräistä nuorempina eläkkeelle siirtyivät muun muassa perus- ja lähihoitajat sekä sairaanhoitajat.

Lääkärien eläköityminen kiihtyy tulevina vuosina ammattikunnan ikärakenteen muuttumisen myötä. Seuraavan viiden vuoden aikana eläköityy noin 650 sairaaloiden lääkäriä ja 300 terveyskeskusten lääkäriä. Lääkäriliiton tutkimuspäällikön Jukka Vänskän mukaan eläkehuippu saavutettaneen kuitenkin vasta vuoden 2017 jälkeen.

Moni ei malta jättää työskentelyä

Lääkärien työurat ovat pitenemässä. Moni lääkäri jatkaa työskentelyä eläkkeellä esimerkiksi pitämällä osa-aikaista yksityisvastaanottoa. Tällaisia lääkäreitä oli Lääkäriliiton tilaston mukaan maaliskuussa noin 900.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkään lääkärintyössä olleiden lääkärien diagnostinen tarkkuus paranee. Toisaalta esimerkiksi motoriikka hidastuu, aistitoiminnot heikkenevät, reaktioviiveet kasvavat ja tasapaino heikkenee. Nämä voivat aiheuttaa vaikeuksia etenkin operatiivisissa lääkärintöissä.

TEOn tilaston mukaan Suomessa ei ole rajoitettu yhdenkään lääkärin oikeuksia pelkästään iän perusteella.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030