Ajan­kohtai­sta

Lääkärit ristitulessa, kun korvaushoitolääke valuu katukauppaan

Poliisin mielestä terveydenhuollosta on paikoin herunut liian kevein perustein lupia Suboxone-korvaushoidossa olevien potilaiden kotilääkeannoksiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/186548SDCRGB1.jpg

Poliisi on Lääkärilehden saamien tietojen mukaan tiukentanut tutkimusotettaan myös lääkäreiden suuntaan. Poliisin mielestä terveydenhuollosta on paikoin herunut liian kevein perustein lupia korvaushoidossa olevien potilaiden kotilääkeannoksiin. Kotiin voi saada enintään viikon annoksen.

Korvaushoidossa käytettävä Suboxone ei periaatteessa ole suonensisäisessä huumekäytössä yhtä vaikuttava lääke kuin aiempi Subutex, mutta viime aikoina on ilmennyt, että myös Subuxonea on väärinkäytetty. Keskusrikospoliisin mukaan valtaosa katukaupan korvauslääkkeistä on silti yhä Ranskasta salakuljetettua Subutexia.

Esimerkiksi Joensuussa ja Jyväskylässä kotihoitoannoksia on tästä syystä korvattu vanhalla metadonilla.

– Metadoniakin voi väärinkäyttää. Se on buprenorfiinia toksisempi, eikä se sovi kaikille potilaille, toteaa ma. päihdelääketieteen professori Ulrich Tacke Itä-Suomen yliopistosta.

Kuopion seudulla jäi viime syksynä kuusi huumekorvaushoidossa olevaa miestä kiinni epäiltynä korvaushoitolääkkeiden myymisestä katukaupassa.

Kun poliisi ei julkistanut epäiltyjä, Kuopion seudun kotilupasäännöt tarkistettiin ja harmonisoitiin. Hoitolinjojen yleinen kiristäminen voi olla harmillista hoitoon sitoutuneille ja lääkettä oikein käyttäville korvaushoitopotilaille. Ulrich Tacken mukaan hoidon kiristäminen on johtanut muun muassa yhteydenottoihin potilasasiamiehelle.

– Korvaushoitoa antavat lääkärit ovat pahassa välikädessä, kun yhdeltä suunnalta sosiaali- ja terveysministeriö edellyttää joustavia hoitokäytäntöjä, toisaalta poliisi toivoo kotilupien tiukentamista ja kolmannelta suunnalta aluehallintovirasto pitää kiinni potilaiden oikeudesta päästä hoitoon hoitotakuun mukaisesti, Ulrich Tacke sanoo.

– Yritämme koko ajan kehittää hoitoa tutkimustyön avulla ja tutkimme esimerkiksi uusia huumeseula- ja lääkeannostusmenetelmiä väärinkäytön estämiseksi, kertoo Tacke.

Oulun seudulla hyviä kokemuksia korvaushoidosta

Kotilupa perustuu STM:n ohjeisiin joustavasta hoidosta vakiintuneessa hoitosuhteessa. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä siirrytään tietyn ajan jälkeen päivittäisestä lääkkeenhausta asteittain kotilupaan. Se edellyttää suostumista huumeseuloihin ja kotilääkkeiden satunnaisiin tarkistuksiin.

– Etenkin Oulun ympäristökunnissa korvaushoito on toiminut hyvin ja yli puolella asiakkaista on työpaikka, kertoo sairaanhoitopiiristä Oulun kaupungin päihdehuollon ylilääkäriksi vuodenvaihteessa siirtynyt Pekka Laine.

Oulun kaupungissa jonot ovat vielä maaseutua pidemmät johtuen resurssipulasta.

Laineen mukaan yhteistyö ja luottamus paikallisen poliisin kanssa ovat tukeneet terveydenhuoltoa Oulun seudulla.

– Kun hoitosuhteet ovat pitkiä ja pysyviä, pääsemme aika nopeasti perille mahdollisista väärinkäytöksistä, jolloin kotilupa perutaan. Myös poliisit ohjaavat käyttäjiä hoitoon. Saimme esimerkiksi vastikään korvaushoitoon ihmisen, joka oli myynyt keskimäärin tuhat salakuljetettua pilleriä viikossa Oulun seudulla.

– Valtaosa kaduilla liikkuvista korvaushoitolääkkeistä on salakuljetettua tavaraa. Kun diileri päätyy omasta tahdostaan korvaushoitoon, hänellä ei ole tarvetta rahoittaa omaa huumeidenkäyttöään rikoksilla, toteaa Pekka Laine.

Ulla Järvi
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030