Ajan­kohtai­sta

Lääkärit saivat sosiaalisen median ohjeet

Lääkärit ovat saaneet Lääkäriliitolta sitovat ohjeet sosiaalisessa mediassa toimimiseen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Laakari_Pathermedia.jpg

Lääkärit ovat saaneet Lääkäriliitolta sitovat ohjeet sosiaalisessa mediassa toimimiseen.

Ohjeiden on tarkoitus suojella potilaiden yksityisyyttä, vaalia hyvää toveruutta lääkärien kesken ja opastaa lääkäreitä toimimaan ammattitaustansa ymmärtäen myös sosiaalisessa mediassa.

Ohjeissa korostuu vastuullinen toiminta. Lääkäri edustaa sosiaalisessa mediassa aina myös koko ammattikuntaa, jos hänen ammattinsa on tiedossa. Lääkärin tulee käyttäytyä harkiten, sillä yksityisiä mielipiteitä saatetaan yleistää koskemaan koko lääkäriprofessiota.

Ohjeissa myös muistutetaan siitä, että sosiaalisessa mediassa jaettuun tietoon tulee aina suhtautua siten kuin se olisi julkista tietoa. Lääkärillä ei ole aina mahdollisuutta kontrolloida sitä, miten hänen laittamaansa tietoa jaetaan. Esimerkiksi nykyiset tai tulevat työnantajat, vakuutusyhtiöt ja erilaiset yritykset voivat myös tarkastella sosiaalisessa mediassa jaettuja tietoja.

Lääkäreitä sitovat ohjeet muistuttavat, ettei sosiaalinen media voi korvata lääkärin kasvokkain antamaa konsultaatiota mutta se voi laajentaa joidenkin potilaiden terveyspalvelujen käyttöä.

Some-ohjeiden linjauksia:

➤ Noudata samoja eettisiä rajoja ja periaatteita kuten muussakin lääkärintyössä.

➤ Muista vaitiolovelvollisuus. Yksilöitävissä olevia potilastietoja ei saa julkaista edes suljetuissa ryhmissä.

➤ Pohdi läsnäoloasi sosiaalisessa mediassa ja mieti, miten näkyvästi haluat olla esillä. Voit harkita ammatillisen ja henkilökohtaisen tiedon erottamista toisistaan.

➤ Huolehdi potilaan ja lääkärin ammatillisen rajan säilyttämisestä.

➤ Muista, että toiminta sosiaalisessa mediassa vaikuttaa koko ammattikunnan maineeseen. Noudata Lääkäriliiton kollegiaalisuus- ja muita ohjeita.

➤ Pidä huolta, että jakamasi ammatillinen tieto on oikeellista ja asianmukaista. Sidonnaisuuksista ja eturistiriidoista kertominen kuuluu hyvin tapoihin.

➤ Muista sosiaalisen median myönteiset puolet tiedotuskanavana, potilaiden vertaistukena ja voimaannuttajana.

➤ Jos huomaat kollegan käyttäytyvän asiattomasti, huomauta hänelle kollegiaalisessa hengessä. Ilmoita Lääkäriliittoon, jos kollega ei muuta käytöstään ja jos se voi vaarantaa ammattikunnan mainetta tai potilaan yksityisyyttä.

Maria van der Meer
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030