Ajan­kohtai­sta

Lääkärit taas kärkisijoilla kymmenen arvostetuimman ammatin joukossa

Suomen Kuvalehti on teettänyt Ammattien arvostus -tutkimuksen, jonka perusteella suomalaiset arvostavat eniten kirurgin ammattia. Toisena listalla on erikoislääkäri, kolmantena lääkäri, neljäntenä ylilääkäri, kuudentena silmälääkäri, kahdeksantena neurologi ja jaetulla yhdeksännellä sijalla terveyskeskuslääkäri. Listalla on laitettu järjestykseen kaiken kaikkiaan 380 eri ammattia.

Suomen Kuvalehti on selvittänyt ammattien arvostusta neljä kertaa. Edelliset selvitykset on tehty vuosina 1996, 1991 ja 2001. Kirurgi on ollut arvostetuin ammatti myös vuosina 1996 ja 2001. Erikoislääkärin, neurologin ja terveyskeskuslääkärin ammattinimikkeet ovat tämän vuoden tutkimuksessa mukana listalla ensimmäistä kertaa ja ne sijoittuivat heti kymmenen joukkoon.

Vuoteen 2001 verrattuna lääkärin arvostus oli laskenut yhdellä ja silmälääkärin kolmella pykälällä. Lääkärinimikkeistä psykiatri on laskenut vuoden 2001 kuudennelta sijalta 20. sijalle. Kymmenen arvostetuimman ammatin listalla lääkärin ammattinimikkeiden lisäksi ovat palomies sijalla viisi, lentokapteeni sijalla seitsemän sekä tuomari, sairaanhoitaja ja kätilö jaetulla yhdeksännellä sijalla.

Tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy tämän vuoden maaliskuussa.

– Nyt arvostetaan moderneja ammatteja, joissa käsityötaito yhdistyy uusimpaan teknologiaan ja joissa tehdään kiistatta hyvää työtä. Sekä lääkäri, palomies että lentokapteeni ovat kaikki tavallaan vastuussa ihmishengistä, kirjoittaa Suomen Kuvalehti 30. maaliskuuta 2004 ilmestyneessä numerossaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030