Ajan­kohtai­sta

Lääkehuollon kehittämisestä tukea malarian ehkäisyyn Ghanassa

Malariaa voidaan sekä ehkäistä että hoitaa menestyksellisesti. Ongelmana ovat kuitenkin voimavarojen ja terveydenhuoltojärjestelmän puutteet etenkin maaseudulla. Näin toteaa MSc Kwame Buabengi väitöstutimuksessaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000001367961.jpg

Tutkimuksessa tarkasteltiin ensin malariapotilaiden hoidon asiallisuutta ja tuloksellisuutta Kumasin kaupungin yhdellä terveysasemalla ja maaseutusairaalassa. Lisäksi selvitettiin hoitoon hakeutumista ja kotona tapahtuvaa itsehoitoa ennen sairaalaan tai terveysasemalle tuloa. Sairaalassa ja terveysasemalla hoito oli asianmukaista ja tehokasta. Kotona tapahtuvassa itsehoidossa, lääkkeiden valinnassa, annostelussa ja saatavuudessa havaittiin paljon puutteita ja kehittämisen varaa.

Lääkehuollon henkilöstöön kohdistunut tutkimus tehtiin Etelä- ja Pohjois-Ghanassa sairaaloissa, terveysasemilla, yksityisissä apteekeissa ja lääkepuodeissa.

Maaseudulla terveydenhuollon toimipisteitä ei juurikaan ollut, lääkepuoteja lukuun ottamatta. Apteekit ovat kaupunkialueilla ja Etelä-Ghanassa. Toimipaikkojen resurssit ja toimintaolosuhteet olivat tyydyttävät. Toimintaa pitää kuitenkin tehostaa malariaohjelman vaikuttavuuden ja kattavuuden parantamiseksi.

Yleensä henkilöstöllä oli hyvät tiedot malarian oireiden tunnistamisesta ja tartunnan ehkäisemisestä. Sen sijaan tehokkaiden lääkehoitojen valitsemisesta oli ei tiedetty läheskään tarpeeksi.

Tehokkaiden malarialääkkeiden saatavuudessa on puutteita. Yksityisellä sektorilla apteekeissa ja lääkepuodeissa oli tarjolla runsaasti ei-suositeltuja lääkkeitä. Uusia ja myös kalliimpia artemisiinipohjaisia lääkkeitä oli vähän. Nämä ovat tällä hetkellä malarian hoidossa ensisijaisia lääkkeitä, sillä vanhat ja halvat lääkkeet ovat menettäneet tehonsa. Asiakkaiden huono maksukyky saattaa selittää lääkevalikoiman.

Lääkehuollossa toimiva henkilöstö voi tukea muuta terveydenhuoltoa malarian vastaisessa toiminnassa. Tutkimuksen yhteydessä aloitettiin myös Ghanan Kumasin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston välinen opettaja- ja opiskelijavaihto.

MSc Kwame Buabengin väitöskirja The role of the pharmaceutical sector in malaria control in Ghana tarkastetaan 30.1.2010 Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa Kuopiossa.

Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030