Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2008 vsk 63 s. 2684

Lääkehuolto organisoidaan uuteen keskukseen

Sosiaali- ja terveysministeriön alaisten laitosten lääkehuoltoa koskevat tehtävät organisoidaan uudelleen perustamalla lääkealan keskus.

Organisaatiouudistus koskee Lääkelaitoksen, Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen, Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen ja Lääkehoidon kehittämiskeskus Rohdon toimintaa sekä lääkehuoltoon liittyviltä osilta Stakesin ja Kansanterveyslaitoksen tehtäviä. STM:n koordinoivaa roolia vahvistetaan, ja Lääkkeiden Hintalautakunnan (Hila) asema selvitetään syksyn aikana.

Sosiaali- ja terveysministeri

Liisa Hyssälän

mukaan organisaatiouudistuksella varmistetaan lääkehuollon korkea taso tulevaisuudessa.

- Meidän on myös löydettävä uusia keinoja, joilla yhteiskunnan varat saadaan riittämään uusiin lääkkeisiin ja niin, että ne olisivat potilaiden saatavilla kohtuullisin kustannuksin, Hyssälä toteaa.

Uusi virasto ei mitä todennäköisimmin sijaitse Helsingissä.

- Sijoitusvaihtoehtoina ovat muun muassa Kuopio tai Oulu. Molemmissa on vahvaa lääkealan osaamista, ja hallituksen linjausten mukaisesti alueellistamisen pääpaino on Itä- ja Pohjois-Suomessa. Tavoitteena on, että uusi keskus aloittaisi toimintansa syksyllä 2009, Hyssälä sanoo.

Lue myös

Lääkealan keskukseen keskitetään lääkehuollon ja lääkehoitoprosessien tutkimus ja kehittäminen sekä lääkehuollon hyvien käytäntöjen levittäminen. Keskuksen vastuulle tulee myös lääkehoidon kokonais- ja kustannusvaikuttavuuden arviointi, lääkkeiden haittavaikutusten ja lääkehoidon turvallisuuden arviointi sekä lääkkeiden sivuvaikutusrekisteri.

Uuden keskuksen lupa- ja valvontatehtäviin kuuluvat lääkkeiden myyntiluvat. Muut lupa-asiat on tarkoitus siirtää vuoden 2009 alussa aloittavaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon. Tällaisia ovat apteekkiluvat, veripalvelulaitosluvat, kudosluvat sekä lääkinnällisten laitteiden luvat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030