Ajan­kohtai­sta

Lääkeresistentti salmonella tappaa Afrikassa

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viimeisten kymmenen vuoden aikana ilmennyt lääkeresistentti salmonellabakteeri on aiheuttanut epätavallisen paljon kuolemantapauksia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/salmonella.jpg

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viimeisten kymmenen vuoden aikana ilmennyt lääkeresistentti salmonellabakteeri on aiheuttanut epätavallisen paljon kuolemantapauksia.

Salmonella typhimurium -bakteerin variantti tappaa joillakin alueilla jopa joka neljännen uhrinsa, joiden vastustuskyky on jo ennestään AIDS:n, anemian, malarian tai aliravitsemuksen heikentämä, kertoo uutispalvelu EurekAlert!.

Aiemmin uskottiin, että kyseessä oli patogeenin tunnettu muoto, joka aiheuttaa ripulia, mutta ei ole yleensä hengenvaarallinen.

Nyt brittiläiset ja afrikkalaiset tutkijat ovat kartoittaneet Keniasta ja Malawista eristetyn bakteerin genomin ja todenneet, että kyseessä on uusi salmonellakanta. ST313:ksi nimetty kanta näyttää tarttuvan ihmisestä toiseen. Se on vastustuskykyinen useille antibiooteille. Tutkijat julkaisivat tuloksensa Genome Research -lehdessä.

– Tämän tappavan Salmonella typhimuriumin useille lääkkeille resistentti muoto ilmeni vasta viime vuosikymmenellä, tutkimusta johtanut Robert Kingsley sanoi EurekAlert!-uutispalvelun mukaan.

ST313 on pystynyt leviämään nopeasti. Vuosina 2002–2003 se edusti 18 kuukauden kuluessa 95:ttä prosenttia kaikista Afrikassa eristetyistä Salmonella typhimurium -kannoista. ST313 on kehittänyt myös lääkeresistenssinsä nopeasti.

– Vaikka potilaita hoidettaisiin lääkkeillä, joita vastaan bakteeri ei ole kehittänyt resistenssiä, kuolleisuus on hämmästyttävän korkea, 25 %, tutkija Chisomo Msefula totesi EurekAlert!-uutispalvelulle.

Sirpa Kulonen
Kuva: PHIL

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030