1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkeresistentti tippuri yleistyy
Ajan­kohtai­sta

Lääkeresistentti tippuri yleistyy

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa lääkeresistentin tippurin leviämisestä. Viime aikoina monet maat ovat raportoineet tautitapauksista, joihin kefalosporiinikaan ei tehoa.

Lääkeresistentti tippuri yleistyy Kuva 1 / 1

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa lääkeresistentin tippurin leviämisestä. Viime aikoina monet maat ovat raportoineet tautitapauksista, joihin kefalosporiinikaan ei tehoa.

Kefalosporiinille resintenttejä Neisseria gonorrhoea -kantoja on havaittu ainakin Ruotsissa, Norjassa, Isossa-Britanniassa, Japanissa, Ranskassa ja Australiassa. Jo aiemmin bakteeri on kehittänyt resistenssin muun muassa penisilliiniä, tetrasykliinejä ja kinoloneja vastaan. Lääkeresistenssin taustalla ovat antibioottien liikakäyttö, huonolaatuiset antibiootit ja bakteerin mutatoituminen. Gonorreabakteerilla on myös taipumus säilyttää resistenssi aiemmin käytettyjä antibiootteja vastaan senkin jälkeen, kun lääkkeen käyttö on lopetettu.

WHO:n mukaan tilanne on huolestuttava, sillä uusia tippurin hoitoon tarkoitettuja antibiootteja ei ole kehitteillä. Tiedot siitä, kuinka laajalle lääkeresistentti tippuri on levinnyt, eivät ole kovin tarkkoja, sillä monista maista ei ole saatavissa luotettavia tietoja.

Hoitamattomana tippuri aiheuttaa hedelmättömyyttä ja tulehduksia miehille ja naisille, lisää HIV-infektion tarttumisen riskiä sekä aiheuttaa keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä. Vastasyntynyt vauva voi saada tippuria sairastavalta äidiltään vakavan silmätulehduksen, joka voi johtaa sokeutumiseen.

Joka vuosi 106 miljoonaa ihmistä sairastuu tippuriin. Tippuri on yksi neljästä yleisimmästä sukupuolitaudista maailmassa. Muut kolme ovat kuppa, klamydia ja trikomoniaasi.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.