Ajan­kohtai­sta

Lääketeollisuuden yhteistyöhön käyttämä summa kasvoi

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät viime vuonna lähes 40 miljoonaa euroa yhteistyöhön terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät vuonna 2019 lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön noin 39,9 miljoonaa euroa, selviää Lääketeollisuuden jäsenyrityksilleen teettämästä vuosittaisesta kyselystä. Vuonna 2018 summa oli noin 7 miljoonaa euroa pienempi.

Lääketeollisuus ry ja Lääkäriliitto näkevät teollisuuden ja ammattilaisten koulutus- ja tutkimusyhteistyön tärkeänä terveydenhuollon palvelujen ja Suomen kilpailukyvyn varmistamiseksi.

– Yhteiskunta kannustaa yritysten, yliopistojen ja julkisen sektorin tutkimusyhteistyöhön. Lääketieteen kehitys ja laadukas terveydenhuolto edellyttää lääkärien, tutkimuslaitosten sekä lääketeollisuuden yhteistyötä. Ilman yhteistyötä emme saa uusia lääkkeitä tai rokotteita, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki tiedotteessa.

Yhteistyön merkittävin osa eli reilu 25 miljoonaa euroa tulee tutkimus- ja tuotekehitystoiminnasta.

Lue myös

– Kansainvälinen kilpailu lääketutkimuksista on kovaa, mutta meillä on kaikki edellytykset saada Suomeen merkittävästi nykyistä enemmän kansainvälisiä tutkimusinvestointeja, sanoo Lääketeollisuuden toimitusjohtaja Sanna Lauslahti.

Tutkimus- ja kehitysyhteistyön lisäksi keskeisiä yhteistyömuotoja ovat koulutus- ja asiantuntijapalvelut. Yritykset maksavat lääkäreille asiantuntijapalkkioita esimerkiksi luennoista, koulutusmateriaalin tekemisestä ja tieteellisestä konsultoinnista.

Yhteistyötä koskevat taloudelliset tiedot julkaistiin nyt viidettä kertaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030