1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääketeollisuuden yhteistyöhön käyttämä summa väheni
Ajan­kohtai­sta

Lääketeollisuuden yhteistyöhön käyttämä summa väheni

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät 33,3 miljoonaa euroa viime vuonna yhteistyöhön terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Lääketeollisuuden yhteistyöhön käyttämä summa väheni Kuva 1 / 1

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät viime vuonna lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön 33,3 miljoonaa euroa, selviää Lääketeollisuuden vuosittaisesta jäsenkyselystä. Summa laski vuodentakaisesta noin kaksi miljoonaa euroa.

Lääketeollisuus ja Lääkäriliitto pitävät koulutus- ja tutkimusyhteistyötä ensiarvoisen tärkeänä terveydenhuollon kehittämisen ja Suomen kilpailukyvyn varmistamisen kannalta.

– Ilahduttavaa on, että vaikka kansainvälinen kilpailu lääketutkimuksista on kovaa, Suomi koetaan kiinnostavaksi ja toimivaksi tutkimusmaaksi. Yksi merkittävä syy investointihalukkuudelle on, että Suomessa terveydenhuollon henkilöstöllä on korkea osaamistaso, sanoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti tiedotteessa.

Rahaa käytettiin muun muassa lääkäreiden kouluttamiseen ja heiltä ostettuihin asiantuntijapalveluihin. Asiantuntijapalkkioita yritykset maksavat lääkäreille esimerkiksi luennoista ja koulutusmateriaalin tekemisestä sekä tieteellistä konsultoinnista.

– Uusia lääkehoitoja voidaan kehittää ainoastaan yhteistyössä lääketeollisuuden ja potilaita hoitavien organisaatioiden kanssa. Lääketeollisuuden ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö on edellytys sille, että suomalaiset potilaat saavat uusimmat tutkimuslääkkeet käyttöön. Tästä hyötyy viime kädessä potilas, joka saa asianmukaista ja vaikuttavaa hoitoa, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Lue myös

Lähes yhtä moni kertoi yhteistyöstä

Lähes seitsemän kymmenestä lääkeyritysten kanssa viime vuonna yhteistyötä tehneestä lääkäristä kertoi avoimesti sidonnaisuuksistaan. Sidonnaisuuksista kertovien osuus oli hyvin lähellä viime vuotta kasvaen vain hieman. Lääkäriliitto on suositellut jäsenilleen, että nämä antavat suostumuksensa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyöhön liittyvät taloudelliset etuudet julkistettiin neljättä kertaa.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Blogi
Miksi annamme tasoitusta?

Mihin valmiiden erikoislääkärien haahuiluvuosien järjestelmää Suomessa oikein tarvitaan, miettivät Toni ja Laura Seppälä Baltimoressa.

Tieteessä
Tekonivelen sementtikiinnitys turvallinen myös iäkkäämmillä potilailla

Luusementin käyttöön lonkan tekonivelen kiinnityksessä ei liity lisääntynyttä kuolleisuutta, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
Päihdeäitien kuntoutukseen voi hakea avustusta

Valtionavustuksen taustalla on hallitusohjelman linjaus päihdeäitien ja päihdeperheiden palveluista.

Tieteessä
Kaatuminen usein syynä iäkkäiden potilaiden kasvomurtumiin

Suurella osalla todetaan murtuman lisäksi aivovamma.

Ajassa
Mielenterveysbarometri: Hoitoon hakeutumista hävetään

Melkein joka toinen mielenterveysongelmia kokeva tuntee joutuneensa leimatuksi sairauden vuoksi.

Ajassa
Kannanotto: HUS-alueen erikoissairaanhoitoa ei saa rikkoa

Sairaanhoitopiirin hallituksen mukaan HUS:n järjestämisvastuu tulisi kirjata lakiin.