1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääketeollisuuden yhteistyöhön käyttämä summa väheni
Ajan­kohtai­sta

Lääketeollisuuden yhteistyöhön käyttämä summa väheni

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät 33,3 miljoonaa euroa viime vuonna yhteistyöhön terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Lääketeollisuuden yhteistyöhön käyttämä summa väheni Kuva 1 / 1

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät viime vuonna lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön 33,3 miljoonaa euroa, selviää Lääketeollisuuden vuosittaisesta jäsenkyselystä. Summa laski vuodentakaisesta noin kaksi miljoonaa euroa.

Lääketeollisuus ja Lääkäriliitto pitävät koulutus- ja tutkimusyhteistyötä ensiarvoisen tärkeänä terveydenhuollon kehittämisen ja Suomen kilpailukyvyn varmistamisen kannalta.

– Ilahduttavaa on, että vaikka kansainvälinen kilpailu lääketutkimuksista on kovaa, Suomi koetaan kiinnostavaksi ja toimivaksi tutkimusmaaksi. Yksi merkittävä syy investointihalukkuudelle on, että Suomessa terveydenhuollon henkilöstöllä on korkea osaamistaso, sanoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti tiedotteessa.

Rahaa käytettiin muun muassa lääkäreiden kouluttamiseen ja heiltä ostettuihin asiantuntijapalveluihin. Asiantuntijapalkkioita yritykset maksavat lääkäreille esimerkiksi luennoista ja koulutusmateriaalin tekemisestä sekä tieteellistä konsultoinnista.

– Uusia lääkehoitoja voidaan kehittää ainoastaan yhteistyössä lääketeollisuuden ja potilaita hoitavien organisaatioiden kanssa. Lääketeollisuuden ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö on edellytys sille, että suomalaiset potilaat saavat uusimmat tutkimuslääkkeet käyttöön. Tästä hyötyy viime kädessä potilas, joka saa asianmukaista ja vaikuttavaa hoitoa, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Lue myös

Lähes yhtä moni kertoi yhteistyöstä

Lähes seitsemän kymmenestä lääkeyritysten kanssa viime vuonna yhteistyötä tehneestä lääkäristä kertoi avoimesti sidonnaisuuksistaan. Sidonnaisuuksista kertovien osuus oli hyvin lähellä viime vuotta kasvaen vain hieman. Lääkäriliitto on suositellut jäsenilleen, että nämä antavat suostumuksensa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyöhön liittyvät taloudelliset etuudet julkistettiin neljättä kertaa.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto aloittaa yt-neuvottelut

Neuvotteluilla tavoitellaan puolen miljoonan euron säästöjä.

Ajassa
Etäkuntoutus antaa vaihtoehdon

Kelan hanke paljasti, että ­etäkuntoutus voi antaa yhtä hyvät tulokset kuin perinteinen kuntoutus.

Pääkirjoitus
Lääkäreille mahdollisuus tutkimustyöhön

Erityisen ongelmallinen vaihe tutkijan uralla on väitöskirjan jälkeinen aika, kirjoittaa Hannu Halila.

Ajassa
Eteisvärinän tunnistus kuluttajan taskuun

Kuopiolaisen Heart2Save-startupin ja Suunnon kehittämä tuote mahdollistaa muun muassa eteisvärinän tunnistamisen kotioloissa.

Kolumni
Veljen vartijana

Kollegoja hoitavat lääkärit kantavat suurta vastuuta, kirjoittaa Päivi Hietanen.

Keskustelua
Lääkkeiden saatavuushäiriöt pian paremmin näkyvillä

Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee vuoden vaihteessa osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkehakupalvelua.