Ajan­kohtai­sta

Lääketiedettä opiskelemaan haettiin viime vuotta vähemmän

Viime vuoden lukuja lienee kasvattanut ensimmäistä kertaa käytössä ollut todistusvalinta.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Abobe/AOP
Kuvituskuva 2

Kuvituskuva 1

Lääketieteen hakijamäärät ovat vähentyneet viime vuodesta, mutta lisääntyneet toissa vuodesta.

Yhteensä ensisijaisia hakijoita lääketieteeseen on tänä keväänä liki 6300. Viime keväänä ensisijaisia hakijoita oli lähes 7000 ja toissa keväänä 6165.

– Saattaa olla, että viime keväänä ensimmäistä kertaa käytössä ollut todistusvalinta lisäsi hakijamäärää hieman, arvioi lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan koordinaattori Minna Hallia.

Ensisijaisten hakijoiden lisäksi lääketiede on jonakin hakuvaihtoehtona noin 800 hakijalla. Heillä ensimmäisenä vaihtoehtona saattaa olla jokin aivan muu ala. Yhteensä yliopistojen yhteishaussa voi hakea kuuteen eri vaihtoehtoon.

Hammaslääketieteen hakijamäärä on tänä keväänä noussut ja on yli 20 prosenttia viime vuotta suurempi.

Oulu ja Itä-Suomi pitävät perää

Suosituin hakukohde oli Helsinki (2004 ensisijaista hakijaa), toiseksi suosituin Tampere (1569 ensisijaista hakijaa).

Oulun ja Itä-Suomen yliopistoissa ensisijaisten hakijoiden määrä oli vähentynyt eniten. Erot yliopistojen välillä eivät kuitenkaan ole suuria.

Kuvituskuva 2

– Hakijat ovat ehkä oppineet taktikoimaan: ylimmälle hakusijalle laitetaan Helsinki tai Tampere, koska hakija tulee valituksi sinne, minne pisteet riittävät. Voi olla, ettei Oulun tai Itä-Suomen yliopistoja niin usein laiteta ylimmäksi hakuvaihtoehdoksi. Ehkä noiden alueiden hakijat laittavat ne ylimmäksi muita useammin, Hallia pohtii.

Hän kuitenkin muistuttaa, että jos lukuja verrataan vuoteen 2019, muutokset eivät ole niin suuria.

Lue myös

Yli puolet valitaan todistuksen perusteella

Lääketieteellisten alojen yhteisvalinta toteutetaan todistusvalintana ja valintakoevalintana. Todistuksen perusteella valittaville varataan enintään 51 prosenttia aloituspaikoista jokaisessa lääketieteellisten alojen hakukohteessa eläinlääketieteessä, hammaslääketieteessä sekä lääketieteessä.

Todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiset hakijat. Valintakoevalinnassa paikkoja varataan ensikertalaisille jokaisessa hakukohteessa sen verran, että ensikertalaisille varattavien aloituspaikkojen kokonaismäärä on 65 prosenttia aloituspaikoista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030