Ajan­kohtai­sta

Lääketieteellisen kuvantamisen tulisi olla tarkoituksenmukaista

Huomattava osa radiologisista tutkimuksista ei ole potilaille tarpeellisia.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Panthermedia

"Oikea kuva potilaalleni" -kampanja käynnistyi viime viikolla kansainvälisenä radiologian päivänä. Kampanjan tavoitteena on pyrkiä lisäämään eurooppalaisten lääkärien tietoisuutta kuvantamisen tarkoituksenmukaisesta käytöstä.

Röntgentutkimukset ja toimenpiteet ovat erittäin tehokkaita diagnosoinnin ja hoitojen osalta nykyajan lääketieteessä. Toisaalta ne altistavat potilaan ionisoivalle säteilylle, joka voi aiheuttaa haittaa terveydelle.

Radiologisen tutkimuksen tulisi hyödyttää potilaita, mutta useat tutkimukset Euroopassa ovat osoittaneet, että huomattava määrä tutkimuksista ei ole tarpeen.

HERCA:n kampanjamateriaali sisältää seitsemän avainkysymystä lähettäville lääkäreille radiologisten tutkimusten pyytämisestä.

Lue myös

Kysymysten tarkoituksena on lisätä tietoisuutta lääkärien käytettävissä olevista työkaluista ja tarjota tietoa, joka voi auttaa oikeutetun tutkimuksen valinnassa. Lisäksi materiaalissa annetaan vinkkejä kommunikointiin potilaan kanssa, kun kyseessä on ionisoivaa säteilyä käyttävä radiologinen tutkimus.

HERCA on vapaaehtoinen yhdistys, jossa toimivat Euroopan säteilysuojelun viranomaiset. Yhdistykseen kuuluu myös Suomen säteilyturvakeskus STUK.

Kirjoittajat

Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030