Lääketieteellistä arviointia muutettava vakuutusoikeudessa
Toimeentuloturvan muutoksenhaun kritiikki kohdistuu yleensä nimenomaan lääketieteellisten seikkojen arviointiin. Erityisesti valitetaan sitä, ettei edes valituksen tekijä saa tietoa siitä, mitä seikkoja arvioinnissa on otettu huomioon. Epäluottamus ilmenee usein epäluulona lääkärien toimintaa kohtaan.
Selvityksessä ehdotetaankin, että lääketieteellisen arvioinnin avoimuutta lisätään ja arviointimenettelyä uudistetaan. Oikeusturvan kannalta on selvityksen mukaan ongelmallista, että lääketieteellinen arviointi kuuluu tuomioistuimen neuvottelusalaisuuden piiriin eivätkä lääkärijäsenet yleensä osallistu päätösten perustelujen laatimiseen. Vaatimus lääkärien toiminnan avoimuudesta on perusteltu, koska lääkärien keskeinen tehtävä on turvata muutoksenhakijoiden yhdenvertaisuus.
Raportissa ehdotetaan, että etuuden saamisen perusteet kirjattaisiin lakiin nykyistä yksityiskohtaisemmin. Lisäksi olisi laadittava suosituksia, jotka sisältäisivät luettelon lääketieteellisistä arviointiperusteista, joilla etuuteen oikeuttava työkyvyttömyys todettaisiin. Lisäksi tulisi tehdä suositukset esimerkiksi siitä, mitä lääketieteellisiä seikkoja otetaan huomioon tapaturmavakuutuksen syy-yhteyden toteamisessa. Kriteerien laatiminen lisäisi sekä lääkärien yksimielisyyttä etuuksien saamisen edellytyksistä että järjestelmän avoimuutta.
Raportissa ehdotetaan myös selvitettäväksi, pitäisikö lääketieteellisen arvion tekoon osallistua useamman lääkärin ainakin silloin, kun työkyvyttömyyden aiheuttaa useampi kuin yksi sairaus tai vamma.
Oikeusturvaa parantaisi myös suullisten käsittelyjen lisääminen. Niitä voitaisiin järjestää esimerkiksi silloin, kun asiassa on ristiriitaisia lääkärinlausuntoja. Suulliset käsittelyt ovat nykyään harvinaisia.