Lääketieteen opiskelijat eivät hae apua masennukseen
JAMA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan opiskelijat pelkäävät diagnoosin leimaavan heidät.
JAMA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan opiskelijat pelkäävät diagnoosin leimaavan heidät.
Tutkijoiden mukaan lääketieteen opiskelijoilla on enemmän masennusta, burnoutia ja mielenterveyden häiriöitä keskimäärin enemmän kuin muulla väestöllä. Heillä on enemmän itsemurha-ajatuksia ja itsemurhia sekä heikompi elämänlaatu kuin muilla samanikäisillä.
Lääketieteen opiskelijat eivät hae apua ongelmiinsa yhtä usein kuin muu väestö. Tutkijoiden mukaan syynä voi olla pelko leimautumisesta. Opiskelijat pelkäävät että masennuksen paljastaminen saisi muut epäilemään heidän kykyjään selviytyä opinnoista ja lääkärin työstä.
Michiganin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin kyselyn avulla lääketieteen opiskelijoiden masennusta, itsemurha-ajatuksia sekä niin masentuneiden kuin ei-masentuneiden käsityksiä masennuksesta. Kyselyyn vastasi 505 Michiganin yliopiston lääketieteen opiskelijaa.
Tutkimuksen mukaan 14,3 % opiskelijoista oli keskivaikea tai vaikea masennus. Naiset olivat huomattavasti miehiä useammin masentuneista. Eniten masennuksesta raportoivat kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijat.
Käsitys masennusdiagnoosin leimaavuudesta vaihteli opiskelijoiden oman masentuneisuuden mukaan. Masentuneet opiskelijat pitivät masennuksen esiintuomista suurempana riskinä kuin muut. Masentuneista opiskelijoista 56 % oli sitä mieltä, että muut opiskelijat arvostavat masentuneen mielipiteitä vähemmän kuin muiden. Ei-masentuneista opiskelijoista tätä mieltä oli 23,7 %.
Tutkijoiden mielestä masennukseen liittyvää leimaa pitäisi pyrkiä hälventämään. Mielenterveyden häiriöiden tehokasta hoitoa, mielenterveyden ylläpitämistä ja mielenterveyden häiriöistä kärsivien kollegoiden tukemista voisi opettaa osana ammatin eettisiä valmiuksia.
Hertta Vierula