Ajan­kohtai­sta

Lääketieteen opiskelijat toivovat enemmän etävastaanoton opetusta

Lääketieteen opiskelijat kokevat etä- ja digitaitojen opiskelun tärkeäksi ja toivovat etävastaanottojen sisällyttämistä opetukseen nykyistä kattavammin.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Pixmac

Etävastaanottojen voimakas yleistyminen terveydenhuollossa asettaa uusia vaatimuksia lääketieteen perusopetukseen.

Koronapandemian vuoksi yhä useampi lääkäri tapaa potilaansa joko videovastaanotolla, chattiyhteydellä tai puhelimitse. Monin paikoin etäpalveluita on lisätty voimakkaasti varsin lyhyessä ajassa.

Etävastaanotot ovat tulleet pysyvästi osaksi terveydenhuollon palveluita Oulun yliopiston työelämäprosessorin Jarmo Reposen mukaan.

– Lääkärin työnkuva on muuttunut, ja se on otettava huomioon myös lääketieteen opetuksessa. Tarvitaan kattavaa digiosaamista ja valmistuville lääkäreille konkreettisia työkaluja digitaalisissa ympäristöissä toimimiseen, Reponen sanoo tiedotteessa.

Koulutusta etävastaanottoihin vähän

Lääketieteen opiskelijat kokevat etä- ja digitaitojen opiskelun tärkeäksi ja toivovat etenkin etävastaanottojen sisällyttämistä opetukseen nykyistä kattavammin.

– Etävastaanottoihin liittyvää käytännön opetusta tulisi ilman muuta sisällyttää opintoihin vielä enemmän, toteaa Oulun yliopistossa kuudetta vuotta lääkäriksi opiskeleva Nikolas Sinisalo tiedotteen mukaan.

Hänen mukaansa työpaikan perehdytyksellä etävastaanottojen hyödyntämiseen on tällä hetkellä suuri merkitys.

– Tulevaisuudessa olisi myös hyvä, että etävastaanoton pitämistä harjoiteltaisiin esimerkiksi osana kliinisen vaiheen opintoja. Oleellista on oppia tunnistamaan tilanteet, jotka voi hoitaa etänä ja toisaalta tilanteet, jotka vaativat potilaan fyysisen käynnin vastaanotolla, Sinisalo kertoo tiedotteessa.

Lue myös

Etävastaanottoihin liittyvää opetusta annetaan Suomen yliopistojen lääketieteen koulutuksessa vielä niukasti, ja aiheeseen liittyvän opetuksen toteutustavat vaihtelevat paljon. Kansainvälisesti tarkasteltuna Suomessa ollaan kuitenkin eturintamassa, sillä muualla maailmassa digitaitoja ja etälääketiedettä opetetaan lääkäreiden koulutuksessa vasta hyvin vähän.

Oulu edelläkävijä

Terveydenhuollon sähköisten työkalujen opetuksessa Oulun yliopisto on ollut edelläkävijä, kun se käynnisti lääkäreille suunnatun e-health-koulutuksen ensimmäisenä Suomessa vuonna 2016.

Reposen mukaan koronapandemian myötä myös muissa yliopistoissa on alettu järjestää etälääketieteen opetusta.

– Tähän on vaikuttanut Oulun yliopiston luotsaamassa valtakunnallisessa MEDigi-hankkeessa laaditut e-health-opetusteemat, jotka yhtenäistävät lääketieteen ja hammaslääketieteen peruskoulutusta kansallisesti erityisesti e-health-opetuksen osalta, hän mainitsee tiedotteessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030