Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2008 vsk 63 s. 3974

Lääketietoa, mutta kenen pelisäännöillä?

Ulla Järvi

Lääketeollisuus tuottaa Suomessakin pian lääkkeitä koskevaa potilasinformaatiota, uskovat medikalisaatiokriitikko Markku Myllykangas ja Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes. Tämän yksimielisyyden jälkeen aihe jakoikin Myllykankaan ja Siimeksen mielipiteet, kun he väittelivät potilasinformaation sallimisesta Turun lääketiedetapahtumassa.

Myllykangas: Lääketeollisuuden liikeidea on myydä pillereitä mahdollisimman paljon, mahdollisimman monelle ja pitkäaikaiseen käyttöön. Tällä konseptilla tahkotaan maailman suurimmat voitot.

Siimes: Ei pidä paikkaansa! Fortune-lehden mukaan moni ala menee meidän ohi, kärjessä energiateollisuus. Voittotavoitteita en kiistä, mutta voiton tuottaminen ei merkitse sitä, että väkemme olisi moraalitonta. Siitä osoituksena ovat muun muassa markkinoinnin eettiset ohjeet.

Myllykangas: Lääketeollisuudelle eettiset ohjeet ovat pelkkä kulissi. Lääketeollisuuden sponsoroimista tutkimustuloksista vain positiiviset tulevat julkaistaviksi. Tuloksia tuputetaan lääkäreille, jotka myöntävät markkinoinnin vaikuttavan, mutta vain kollegoihin. Lääketeollisuuden ja lääkäreiden napanuora pitäisi jo katkaista.

Siimes: Lääkehoidon suurin ongelma ei ole mainonta, vaan potilaiden sitoutuminen hoitoon. Tässä uskomme paitsi hyvään potilas-lääkärisuhteeseen, myös potilaiden tietoisuuden parantamiseen. Potilasinformaation salliminen on askel tähän suuntaan.

Myllykangas: Hallitukset ovat sekä haluttomia että voimattomia kaupallisten argumenttien puristuksessa. Ensin sallitaan lääkeinformaatio, mutta kymmenessä vuodessa olemme reseptilääkkeiden suoramarkkinoinnissa. Lääketeollisuuden kuluttajille jakama informaatio tulee olemaan samanlaista kieroilua kuin nyt harjoitettu sairauksien kaupustelu.

Lue myös

Siimes: Eräiden yritysten ylilyöntejä on turha kiistää, mutta epäasialliset markkinointikampanjat lopetetaan sanktioiden uhalla. Potilasinformaatio ei tarkoita mainoksia, vaan sitä, että teollisuuskin kantaa vastuunsa potilaiden tiedon tason parantamisessa. Ei kai valtion tarvitse tehdä sitä yksin? Tärkeätä on nyt saada pelisäännöt, miten ja mistä informoidaan.

Myllykangas: Totta, potilaiden tiedontarve on kova. Mutta lääkeyritysten pelkästään myynnin edistämiseen tarkoitettu harhainen materiaali ei sitä tarvetta tyydytä.

Siimes: Kyse on vallanjaosta, koska tieto on valtaa. Tietämättömiä voi johdatella mihin tahansa. Kyse on myös tasa-arvosta. Sallitaanko ihmisille mahdollisuus saada lääkeinformaatiota äidinkielellään?

Potilasinformaation salliminen on parhaillaan EU:n komission käsittelyssä. Suomen kanta on, että lääketeollisuudelle ei pitäisi antaa lupaa kertoa lääkkeistä suoraan potilaille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030