Ajan­kohtai­sta

Lääketutkimukset – demoni vai siunaus?

Ovatko teollisuuden rahoittamat kliiniset lääketutkimukset demoni vai siunaus?

– Kertaakaan ei ole tarvinnut yhteistyötä epäillä, vastaa Lääkärilehden podcastissa HUS:n tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Lääketeollisuuden rahoittamat lääketutkimukset ovat vaalien lähestyessä taas tapetilla. Niitä halutaan lisää, mutta toisaalta varsinkin sosiaalisen median keskusteluissa ne kyseenalaistetaan.

Big Pharma on ostanut kaikki lääkärit tutkimaan ja myymään tuotteitaan, kuuluu yksi perusväite.

Lääkärilehden podcastissa HUS:n tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta kertoo HUS:n olevan syventämässä yhteistyötään lääkeyhtiöiden kanssa. Kliiniset lääketutkimukset halutaan kiinteäksi osaksi tutkijoiden työtä ja sairaalan prosessia.

– Jokainen tunnistaa, että kun potilaita saadaan tutkimuksiin mukaan, heille ja Suomeen saadaan uusia lääkkeitä nopeammin, hän sanoo.

Pitkärannan mukaan epäilyt teollisuusyhteistyön epäeettisyydestä kumpuavat siitä, että kymmenisen vuotta sitten pelisäännöt olivat epäselvät. Kun lääketutkimukset on viime vuosina tehty avoimeksi ja prosessi sekä rahoitus on kuvattu, huolet ovat häipyneet.

– Yliopistosairaalat ovat päässeet ennakkoluuloista nopeammin yli kuin paikat, joissa lääketutkimus ei ehkä ole yhtä paljon esillä, Pitkäranta arvioi.

Lue myös

Pitkäranta kertoo podcastilla, kuinka paljon HUS lääketutkimuksia tekee ja mikä on tavoite. Haastattelijana on Lääkärilehden päätoimittaja Pekka Nykänen.

Haastattelussa mainitut some-lainaukset on poimittu professori Juhani Knuutin blogista.

Kuva: Nina Kaverinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030