Lääketutkimusten tiivistelmissä puutteita
Kanadalaistutkijat havaitsivat, että rintasyöpälääkkeitä ja -hoitoja koskevien tutkimusten abstrakteissa jätetään kertomatta toksisuutta ja haittoja koskevia tuloksia.
Kanadalaistutkijat havaitsivat, että rintasyöpälääkkeitä ja -hoitoja koskevien tutkimusten abstrakteissa jätetään kertomatta toksisuutta ja haittoja koskevia tuloksia. Tutkimuksen tulokset saadaan näyttämään todellista positiivisemmilta käyttämällä muita kriteereitä kuin mitkä oli tutkimuksen aluksi määritelty ensisijaisiksi päätetapahtumiksi.
Tutkijat kävivät läpi 164 tutkimusta. Kaikki tutkimukset olivat satunnaistettuja kliinisiä faasin III tutkimuksia. Tutkimukset kerättiin PubMedista vuosilta 1995–2011.
Tutkijat arvioivat, että kiireiset kliinikot ehtivät usein perehtyä vain abstraktiin. Siksi he painottivat tutkimuksessaan sitä, miten ensisijaisesta päätetapahtumasta ja toksisuudesta kerrottiin abstraktissa.
Tutkimuksista 33 %:ssa tulokset arvioitiin tutkitun lääkkeen tai hoidon kannalta positiivisiksi, vaikka ensisijaisen päätetapahtuman perusteella tilastollisesti merkitsevää vaikutusta ei ollut. Alkuperäinen ensisijainen päätetapahtuma tuotiin esiin abstraktin yhteenvedossa todennäköisemmin silloin, kun se tuki tutkitun lääkeaineen tai hoidon tehoa.
Yhteensä 92 tutkimuksessa tutkittava lääke tai hoito ei ollut parempi kuin vertailuhoito ensisijaisen päätetapahtuman suhteen. Näistä tutkimuksista 59 %:ssa tulokset saatiin näyttämään positiivisilta käyttämällä alun perin toissijaisiksi määriteltyjä päätetapahtumia.
Vaikeista kolmannen ja neljännen luokan haittavaikutuksista jätettiin kertomatta 67 %:ssa tutkimusabstrakteista. Toksisuuden aliraportointi oli yhteydessä siihen, että ensisijaisena päätetapahtumana käytettiin elinaikaa.
Tutkimus julkaistiin Annals of Oncology -lehdessä.
Hertta Vierula
Kuva: Pixmac