1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkeväärennösten torjunta tehostuu
Ajan­kohtai­sta 6/2019 vsk 74 s. 300 - 301

Lääkeväärennösten torjunta tehostuu

Lääkeväärennösten torjunta tehostuu Kuva 1 / 1

Suomessa otetaan lauantaina käyttöön Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä, jolla torjutaan lääkeväärennöksiä. Reseptilääkepakkauksiin tulee uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät.

Uusia turvaominaisuuksia ovat sähköisesti luettava tunniste ja lääkepakkauksen peukaloinnin estäviä mekanismeja kuten tarrasinetti, turvakorkki tai repäisynauha.

Turvaominaisuuksien tarkistaminen voi aluksi hidastaa hieman lääkkeiden toimittamista apteekista.

Lue myös

Farmaseutti tai proviisori tarkistaa jokaisen turvamerkityn lääkepakkauksen turvaominaisuudet skannerilla ja varmistaa peukaloinnin paljastavan mekanismin eheyden.

Muutaman vuoden siirtymäajan myynnissä on myös lääkepakkauksia, joissa ei ole uusia turvaominaisuuksia. Pakkaukset on tuotu markkinoille ennen uuden järjestelmän käyttöönottoa.

Kirjoittajat
Tuomas Keranen
tuomas.keranen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Työpaikat ja työajat muutoksessa

Jos virkapohjia vähennetään, kiire painaa päälle ja asioihin ei pystytä paneutumaan syvällisesti, kirjoittaa Kristiina Aalto.

Ajassa
Poikien HPV-rokotus etenee

Poikien rokottaminen voisi alkaa vuoden kuluttua.

Tieteessä
Lasten vaikeiden munuaissairauksien ennuste on parantunut

Aikuistuville potilaille on tärkeää laatia seurantasuunnitelma.

Ajassa
Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä

Tutkimuksessa seurattiin suunnittelemattomalla sektiolla syntyneiden lasten terveystietoja varhaislapsuudesta aina teini-ikään saakka.

Liitossa
Missä menee terveen ja sairaan raja?

Tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä listasi Terveysfoorumissa ylidiagnostiikan syitä: potilaan huoli, lääkärin huoli potilaasta, vaikeus sietää epävarmuutta, vanhentuneet käytännöt, teknologian kehitys, ansainta­logiikka.

Ajassa
Terveyskylään tuli ammattilaisten portaali

– Sisältöä on mietitty kansallisesti muiden yliopistosairaaloiden kanssa, neurologian erikoislääkäri Laura Mäkitie kertoo.