Lääkisläinen kallistuu oikealle
Lääketieteen opiskelijat ovat poikkeuksellisen oikeistolaista porukkaa. Tutkija ja lääkisläinen poliitikko tietävät, miksi.
Lääketieteen opiskelijat ovat poikkeuksellisen oikeistolaista porukkaa. Tutkija ja lääkisläinen poliitikko tietävät, miksi.
Jos ajatellaan politiikkaa, niin oululainen Maija Bolszak (kuvassa) on sekä tyypillinen lääketieteen opiskelija että harvinaisuus.
Bolszak edustaa keskivertolääkisläistä siinä, että hän on oikeistolainen. Erikoista on, että hän on päässyt täysveriseksi poliitikoksi jo opiskeluaikana. Bolszak valittiin pari vuotta sitten Oulun kaupunginvaltuutetuksi kokoomuksen riveistä.
Tutkija Arttu Saarinen Turun yliopistosta tarkasteli laajaa, opiskelijoilta kerättyä aineistoa ja totesi, että lääkisläiset ovat selvästi oikeistolaisempia kuin muut korkeakouluopiskelijat. Lääkisläisistä vasemmistoon itsensä määrittelee alle 28 prosenttia, muista reilut 38.
Bolszak allekirjoittaa ilmiön oman kokemuksensa pohjalta.
– Minulla on se kuva, että opiskelijat ovat pääosin oikeistolaisia. Niin sanottuihin koviin oikeistolaisiin en kuitenkaan ole törmännyt, enkä itse ole sellainen.
Poliittisesti aktiivinen joukko
Saarisen mukaan lääkisläiset ovat poliittisesti melko aktiivista joukkoa. Yliopistopolitiikassakin he perustavat ahkerasti omia vaalirenkaita.
– Lääkärit ylipäätään ovat perinteisesti aktiivisia. Kun katsoo kansanedustajia, niin lääkäreitä on aina ollut enemmän kuin prosentuaalinen osuus. Jos parhaimmillaan lähemmäs 10 edustajaa 200:sta on ollut lääkäreitä, se on paljon.
Saarisen mukaan lääkisläisten oikeistolaisuus ei selity nykyisellä trendillä ja demarien alamäellä. Kyse on pidemmän ajan suuntauksesta, joka näkyi jopa vasemmistolaisella 70-luvulla.
Omiin etuihin liittyvien intressien ohella puoluevalintaa ohjaa vahvasti perhetausta. Lääkisläisissä on paljon lääkäreiden lapsia.
– Lääkäriopiskelijoiden perhetausta on harvemmin työväenluokkainen kuin muilla opiskelijoilla. Tutkimuksissa on todettu, että jos vanhemmat ovat työväenluokasta, se kantaa pitkälle, Saarinen toteaa.
Saarisen mukaan tiedekuntien välillä on eroja. Esimerkiksi yhteiskuntatieteilijät ovat vasemmistosuuntautuneempia ja tulevat useammin työväenluokkaisista perheistä.
Joillakin aloilla saattaa olla myös leimallisesti oikeistolainen tai vasemmistolainen perinne, jolloin toisenlaisia ajatuksia esittäviä katsotaan kieroon.
– Voi olla, että lääketieteellisessä on perinteisesti oikeistolaisia ajatuksia suosivampi kulttuuri, Saarinen pohtii.
Lääkisläisten vahva oikeistolaisuus näyttäytyy hieman yllättävänä, kun otetaan huomioon, että suurin osa opiskelijoista on nuoria naisia. Juuri naisilla on sosiaaliturvaa koskevassa mielipidetutkimuksessa useammin vasemmistoon liittyviä arvoja kuin miehillä. Nuorissa taas on yleisesti paljon vihreiden äänestäjiä, ja vihreät sijoittuu puolueena ainakin sosiaalipolitiikassa lähemmäs vasemmistoa.
”Maailmankuva tulee työn kautta”
Maija Bolszak selittää poliitikoksi päätymistään kaikkeen sekaantuvalla luonteenlaadulla. Bolszak on aina ollut aktiivinen harrastustoiminnassakin. Poliitikkous ei ole periytynyt kotoa.
Puolueen valinta tuli selväksi, kun Bolszak luki puolueiden ohjelmia. Kokoomuksen arvot tuntuivat omilta. Yksilön vastuun korostaminen sopii Bolszakin ajatteluun. Ympäristöasiat ovat myös tärkeitä, mutta eivät pääasia.
– Minulla ei ole varsinaisesti poliittisia esikuvia, mutta arvostan esimerkiksi Ben Zyskowiczia ja Jyrki Kataista.
Bolszak arvelee, että moni lääkisläinen äänesti häntä kunnallisvaaleissa. Menestyksestä tuli onnitteluja, vaikka yleensä politiikka ei erityisemmin näy tai kuulu yliopiston käytävillä ja ruokapöytäkeskusteluissa.
Bolszakin mielestä monet lääkisläiset ovat poliittisesti valveutuneita ja perillä asioista. Harva kuitenkaan lähtee puoluepolitiikkaan.
Bolszak uskoo, että lääketieteen opiskelijoiden oikeistoon painottuva arvomaailma liittyy ammattiin.
– Työelämässähän näkee syrjäytyneitä ja niin sanottuja sosiaalitapauksia. Moni voi miettiä, onko terveyskeskuslääkärin tehtävä hoitaa näitä asioita vai voisiko ihminen ottaa itseään niskasta kiinni, näin vähän kyynisestikin ajateltuna. Toisaalta oikeistolaisuus ja matala verotus yhdistetään toisiinsa, ja lääkärit tienaavat keskimääräistä kansalaista paremmin. En kyllä oikein usko, että se oikeistolaisuus on puhtaasti pienten verojen perässä olemista. Luulen, että maailmankuva tulee vähän työn kautta.
Faktoja lääketieteen opiskelijoista:
- Reilu puolet uskoo, että taloudellinen kasvu ohjaa liikaa yhteiskunnan toimintaa.
- Lähes puolet uskoo, että sosiaaliturva tekee ihmisistä passiivisia.
- 56 prosenttia on sitä mieltä, että tulojen tulisi jakautua nykyistä tasaisemmin.
- Noin kolme neljästä katsoo, että menestyminen yhteiskunnassa riippuu suurimmaksi osaksi yksilöstä itsestään.
- Noin 54 prosenttia haluaisi alentaa palkkaverotusta.
Lue koko artikkeli perjantaina 23.4. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.
Miia Soininen
Kuva: Kati Leinonen